Kultur & Nöje

Ett drömverk i alldeles rätt tid

Kristianstad Artikeln publicerades
1 Christianstad Motettkör tar sig an drömverket.
Foto:Tom Wall
1 Christianstad Motettkör tar sig an drömverket.

100 män och kvinnor starka framför Christianstad Symfoniker och Christianstad Motettkör ett av de riktigt stora verken. Mozarts Requiem på söndag.

Framför allt är det här det stora verket för många som sjunger i kör. Mozarts Requiem är stycket nummer ett på piedestalen. Den slår allting.

Det säger Christianstads Symfonikernas dirigent Patrik Dahlbom och fortsätter:

– Det är med både stor tillförsikt och glupskhet som vi tar oss an det här. Vi har hållit på som katten sedan i slutet av augusti.

  Mozarts Requiem är "det där" verket . Ett av de stora, även för orkestern. Mozarts ursprungliga version, som aldrig hann färdigställas före tonsättarens död 1791, skrevs inte för en större orkester. Och däri ligger en stor utmaning för Christianstads Symfonikerna:

  45 musiker. 45 körsångare. Och fyra solister. Närapå 100 män och kvinnor som intar Heliga Trefaldighetskyrka för gratiskonserten på söndag.

  – Och där är akustiken inte att leka med. Med så mycket stråkar som vi har i dag, bland annat ett helt gäng unga cellister som debuterar på söndag, så gäller det att spela dynamiskt så vi inte dränker kören och solisterna. Men det kommer att gå fantastiskt. Vi hade sista repetitionen häromkvällen och det var galet kul, säger Patrik Dahlbom.

  Lena Ekman Frisk, kördirigent för Christianstads Motettkör håller med. Även om det känns konstigt att ta till ordet "roligt" i munnen när man talar om en dödsmässa.

  – Men ta upplyftande då, konstaterar hon.

  Vad är det med Mozarts dödsmässa som får körsångare att gå i spinn?

  – Ja, vad är det? Det är ett verk som hela tiden är stimulerande och spännande – för alla stämmor i kören. Allas röster är lika viktiga och alla känner sig privilegierade att få sjunga det här, säger Lena Ekman Frisk och fortsätter:

  – Samtidigt är det fruktansvärt vacker musik. När man övar och övar på detta så står det snart klart att Mozart var ett geni. Det är ett drömverk att få lära sig.

  Som för så många andra i kören är det första gången även för den rutinerade körledaren. Lena Ekman Frisk fick ett erbjudande att göra verket för tio år sedan, men hade inte möjligheten att tacka ja den gången.

  Att ta sig an ett storverk som Mozarts Requiem är ingen lek. Ett intensivt och tidsödande instuderingsarbete har föregått söndagens konsert.

  – Och det är först när man börjar sätta sig ner och lära sig det och öva alla stämmor med texten som man inser storheten i verket – musiken verkligen målar ut texten på ett exceptionellt vackert sätt. Det här kommer att bli en stor upplevelse för oss.

  En storsatsning utan motstycke. Ett samarbete mellan två av Kristianstads stora musikinstitutioner som har blivit en tradition kring FN-dagen vartannat år. Men också ett verk som ska spelas just den här tiden på året, konstaterar Lena Ekman Frisk:

  – Man vill göra ett requiem, en dödsmässa, precis denna veckan på året då det knyter an till allhelgonahelgen, när vi tar tid och minns våra döda. Och det känns extra starkt i dag, med den sorgen vi delar i hela Sverige efter vad som har hänt i Trollhättan. Det känns högtidligt och skönt att få göra det här tillsammans.

  Fakta

  Mozarts Requiem

  Med: Christianstads Motettkör och Christianstads Symfoniker.

  Sångsolister: Tiina Markkanen, Moa Karlsson, Alexander Vesterberg och Daniel Åberg.

  Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad
. Fri entré
.

  Tid: 25 oktober klockan 17.

  Tidigare genomför­da samarbeten: Bland andra ”Carmina Burana” (2003), ”Magnificat” (2007), ”The Armed Man” (2009).

  Visa mer...