Kultur & Nöje

Gerda Antti: "Livet omkring"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Gerda Antti.
Gerda Antti.

Författaren Gerda Antti kommer att sakna det enkla livet i sitt kök när hon är död. Kulturskribenten Christian Swalander har läst den omtyckta författarens nya samling med texter, "Livet omkring".

Gerda Antti

"Livet omkring"

(Bonniers)

Gumman i huset mittemot brukade sitta vid sitt köksbord och lösa korsord. Genom fönstret såg vi den stilla röken från hennes cigarrett stiga mot taket. Så kom döden, och jag tänkte att det kunde väl kvitta, en liten ensam gumma borde få vara i fred med sitt korsord.

I "Livet omkring" skriver Gerda Antti, född 1929, om hur hon kommer att sakna sitt hem när hon är död. Köket, tända i spisen, torka av diskbänken, lägga en patiens, se ut genom fönstret och höra på radion. Ligga och läsa i sin säng.

Att tankarna kretsar en del kring döden är väl ofrånkomligt när man nått en hög ålder. Lika naturligt är det att i fantasin föreställa sig möjligheten av att medvetande och personlighet ska ha en tillvaro efter kroppens försvinnande, och det gäller nog oavsett hur rationell och materialistisk man är till åsikter och läggning.

Gerda Antti har en stor och trogen läsekrets, som uppskattar hennes kärva realism, inkännande humor och fiktionalisering av en vardag som inbjuder till igenkännande och identifikation. Jag är övertygad om att många trogna läsare vill ta del av hennes funderingsbok där hon tänker i text kring livets gång.

Samtidskritik av bistert slag saknas inte. EU-parlamentariker klamrar sig fast vid armstöden och tänker på sina feta löner medan allting rasar. Så kan det låta, men oftare framträder glädjeämnen som livet vid fågelbordet eller en vänlig mansröst. ”Undrar om han är gift…”