Kultur & Nöje

Kassörska stiger på hitlistorna

Ystad Artikeln publicerades
Frida Green sitter till vardags i kassan på Coop. I sommar stiger hiten ”Johnny (The Guidetti Song)” på topplistorna.
Foto:Emy Åklundh
Frida Green sitter till vardags i kassan på Coop. I sommar stiger hiten ”Johnny (The Guidetti Song)” på topplistorna.

På dagarna sitter hon i kassan på Coop, en snabbköpskassörska i mängden. Men nu börjar kunderna känna igen henne och kommentera låten som Frida Green sjunger och som blivit sommarens hit, ”Johnny (The Guidetti Song)”.

Det började med att musikproducenten Fredrik Andersson ringde Frida Green och undrade om hon ville sjunga in en låt. Hon tyckte att det lät kul och traskade upp till Cardiac Records studio vid Stortorget i Ystad.

– Jag kom dit vid 10 på kvällen. Det var snabba puckar. Efter en timme var det klart, berättar hon, fortfarande lite omtumlad av genomslaget.

Det är Fredrik Anderssons och musikern och låtskrivaren Michael Saxell som döljer sig bakom gruppen ”Badpojken” och som gjort den musikalisk hyllningen till fotbollstjärnan John Guidetti, fixstjärnan i det framgångsrika svenska U21-laget.

Låten har 140 000 spelningar på Youtube, den blir mer och mer populär och ligger bland de mest spelade låtarna på hitlistorna i sommar.

– Det är helt sjuk, säger Frida Green.

Hon är också sångerska i Ystadsbandet Negative Nancy och alternativa rappbandet Okå. Hon lirar också solo, som singer- songwriter. Men hittills har hon inte kunnat leva på musiken. Men Frida Green drömmer självklart om att kunna satsa helt och hållet på sin musikaliska karriär. Framgångarna med ”Badpojken” gör henne hoppfull.

– Det betyder jättemycket för mig. Jag har ju aldrig varit på någon topplista förr. Det här är en början.

Hon har redan märkt av ett större intresse, så folk har börjat höra av sig efter låten som nästan blivit en sommarplåga. Hon brödspelar på dop och bröllop.

– Jag ha fått fler förfrågningar nu.

Nu har hon också gjort en video som ligger på Facebook. Hennes stamkunder i affären känner igen henne, kommenterar låten och framgångarna.

– De säger att de inte visste att jag sjöng. Nu har de fått upp ögonen för mig, säger Frida Green.

Hennes namn uttalas Gren, men stavas med två e.

– Det är gångbart internationellt. Mina föräldrar har tänkt på allt.

Fotbollslåtar är förresten inget nytt för Fredrik Andersson, som inför fotbolls-VM 2006 skrev en annan sommarhit, ”Who ´s Da Man, hyllningslåten till Zlatan Ibrahimovic med Ystadskillen Frans Jeppsson-Wall som sångare.

Fakta

Frida Green

Ålder: 22.

Aktuell: Med sommarhiten Johnny (The Guidetti Song).

Gör annars: Sångerska i Negative Nancy och spelar med bandet Okå, sitter i kassan på Coop.

Bor: Ystad med katt och två inneboende arbetskamrater.

Närmast på gång: Åker till Göteborg och spelar in med Negative Nancy nästa helg.

Visa mer...