Kultur & Nöje

Starkt och äkta av Jägerfeld

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Jenny Jägerfeldt.
Foto:Foto: rabén och sjögren
Jenny Jägerfeldt.

”Brorsan är kung” är en varm och drastisk skildring av elvaårige Måns som kämpar för rätten att vara den han är. Sommaren då boken utspelar sig blir både den bästa och den värsta i hans liv. Det är en viktig bok, tycker Eva Wahlström.

Brorsan är kung

Författare:

Jenny Jägerfeld

Förlag:

Rabén & Sjögren

Boken ”Brorsan är kung” handlar om Måns som är i Malmö över sommarlovet. Hans mamma spelar in röster till en barnfilm där och pappan vill av något oklara skäl inte följa med.

I bokens början träffar Måns Mikkel som är en suverän skejtare precis som han själv. Mikkel med sina vassa vargtänder ger först ett skrämmande intryck på den skräckslagne Måns. Deras andra möte sker när Mikkel kommer susande på sin bräda och Måns vill men kan inte komma undan:

”Jag stelnade till. Var det Mikkel? Såklart att det var. Om han nu hette Mikkel eller om han ville döda mig. Det var ju fortfarande oklart. Och inte en chans att jag tänkte ta reda på det heller.”

  Men Mikkel ger sig inte så lätt och snart har de hamnat i en skateboardduell som nästan är på liv och död. Men efter visst blodspill är det ju enklare att bli blodsbröder och det blir de, det omaka paret. De lovar varandra att aldrig ljuga för varandra och att alltid hålla ihop i vått och torrt, och det hade ju varit enkelt om inte…

  Innan detta ”inte” inträffar har Måns sin bästa sommar hittills, med Mikkel har man aldrig tråkigt, han är liksom killen som det händer saker kring.

  Boken är ett psykologiskt och trovärdigt porträtt av ett identitetserkännande. Språket är träffsäkert, rappt och trots mörka stråk mycket humoristiskt.

  Jenny Jägerfeld debuterade 2006 med romanen ”Hål i huvudet” och erhöll 2010 Augustpriset i kategorin barn och ungdom för romanen ”Här ligger jag och blöder”. Hon är utbildad psykolog och arbetar också med skrivterapi utifrån den amerikanska psykologiprofessorn James W Pennebakers teorier om expressivt skrivande. Dess grundidé är att man skriver om sina djupaste känslor kring sina svåraste upplevelser och detta kan man säga är just det som Måns gör i romanen.

  Bokens genomgående tema är rätten att få vara den man är. Ofta handlar ju barn- och ungdomsromaner om att ta reda på vem man är, men det behöver inte Måns, han vet det. Problemet är att få andra att acceptera faktum. Som Måns säger:

  ”ALLT kan gå åt helvete, men det kan bli rätt så bra ändå. Till slut. Om folk bara skärper sig lite.”

  Så sant, så bra.

  fakta

  Jenny Jägerfeld

  Jenny Jägerfeld är född 1974 i Skärblacka i Norrköpings kommun. Hon är utbildad psykolog och arbetar även med expressivt skrivande och psykodynamisk terapi. 2010 fick hon Augustpriset för romanen ”Här ligger jag och blöder”.

  Visa mer...