Kultur o Nöje

För mycket lektion och för lite människa

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Fredrik Backman, känd bland annat för succéromanen En man som heter Ove, använder sitt sommarprogram till att peppa unga med författardrömmar.
Foto:Henric Lindsten
Fredrik Backman, känd bland annat för succéromanen En man som heter Ove, använder sitt sommarprogram till att peppa unga med författardrömmar.

Vardagligt, buttert och småbråkigt med en man som heter Fredrik. Truckföraren som blev succéförfattare tar plats i "Sommar".

Förväntningarna på en succéförfattares förmåga att berätta en historia är förstås höga men Backmans sommarprogram faller platt.

Han börjar med att beskriva sig som "extremt oödmjuk" och det låter inte lockande att lyssna på en sådan person i en och en halv timme. Backman inleder även med att ifrågasätta om det är en bra idé att han ska sommarprata. Han har ju bara skrivit en bok. Men bestämmer sig för att rikta sig till unga personer som har en dröm om att bli författare.

Lyssnaren får en lektion i hur man blir en bra författare, varvat med vardagliga anekdoter som många gånger känns som om de är med för att Backman vill manifestera hur normal han är – kända författare diskar, städar och ser på tv-serier de också. Eller hur bråkig och tråkig han är som sitter och tittar på baseboll i mobilen, alternativt är berusad och spottar salami på folk på fester. Synd, för man anar att berättelserna finns där under ytan. "Man blir elak av att vara ensam", säger han någon gång utan att följa upp.

Men för den som drömmer om att bli författare och har stött på motgångar är det säkert peppande att höra att Backmans första bokmanus refuserades av flera förlag.

– Ett av förlagen skrev att de inte såg någon kommersiell potential i den, säger Backman med lite darr av hämndlystenhet och triumf i rösten och fortsätter:

– Den historien hette "En man som heter Ove", den har getts ut i 30 länder och den blev film som Oscarsnominerades.

Fakta

Fredrik Backman.

Ålder: 36 år.

Bor: Solna, Stockholm.

Gör: Författare.

Första mening: "Jag heter Fredrik Backman och det här är mitt sommarprat och nu undrar du möjligen – vem fasen är det."

Dessutom: Backman är rätt lik den där mannen som heter Ove och det är ganska kul när Backman hyllar Jantelagen.

Visa mer...