Kultur o Nöje

”Vi hittade dem i hans arbetsrum”

Litteratur/Konst. Artikeln publicerades
Några av Tomas Löfströms bilder som nu ställs ut på Österlens Bokcafé.
Foto:Foto: privat
Några av Tomas Löfströms bilder som nu ställs ut på Österlens Bokcafé.

Tomas Löfströms anhöriga fann överraskande saker i författarens arbetsrum. Nu visas hans konst på Österlens Bokcafé. Och så avslöjas vem som vunnit novelltävlingen i hans minne.

Författaren Tomas Löfström, mest känd för sina reseskildringar, avled i fjol. På onsdag hålls den planerade kvällen till hans minne. På bokcaféet, som han en gång startade, avslöjas då vem som vunnit novelltävlingen som utlystes i våras.

Sammantaget inkom 147 bidrag. Tre vinnare har utsetts. Eva Maria Löfström Persson, änka till Tomas, berättar att juryn, som bestått av henne själv, Peter Löfström, bror till Tomas och ansvarig för skrivarlinjen på Österlens folkhögskola, samt Birgitta Wallin, redaktör som arbetat mycket med Tomas, prioriterat språket i novellerna.

– Det ska var ett fint språk, säger Eva Maria Löfström Persson och berättar om en av de vinnande novellerna.

– Den handlar om att dödsstäda. Det är en man som håller på att städa ur sin källare och sorterar upp saker i kartonger. Och en del av dem vill han ska skickas ut i världen. Det är en underfundig text. Jag hade aldrig hört det begreppet förut: ”dödsstädning”, men nu ser jag det lite överallt.

När Tomas Löfströms anhöriga städade i hans arbetsrum hittade de överraskande saker.

– En hög med block. Jag vet inte alls var de varit tidigare. De finns i massor, säger Eva Maria Löfström Persson.

Blocken visade sig innehålla såväl anteckningar som teckningar av olika slag. Tre collage och biljetter och små lappar överallt, var också saker som överraskade familjen. Dessutom hade Tomas Löfström börjat skanna in vissa delar av materialet på sin dator. Ville han skapa något utifrån sin konst och sina samlingar?

– Vi får aldrig något svar på den frågan. Inte visade han sina anteckningsböcker för oss. Men det är klart att jag såg att han satt och tecknade ibland när vi reste tillsammans...

Eva Maria Löfström Persson tror nu att bilderna var något som maken jämställde med det skrivna ordet. På bokcaféet går det att se valda delar av konsten. Det är betraktelser från Grekland, och Indien såväl som tuschteckningar som Tomas ritade som ung i Vitemölla. Hans familj hade ett sommarhus där.

Utöver konstutställningen – som alltså går att se även efter minneskvällen som hålls på onsdag – så bjuder minnesprogrammet på uppläsningar av Tomas Löfströms texter och de vinnande novellerna. Det blir också sång av Lena Måndotter. Om det blir någon novelltävlingen även nästa år återstår att se.

– Vi insåg aldrig att det skulle bli så mycket arbete. Vi har arbetat helt volontärt. Vi orkar kanske inte. Till nästa år får vi hitta på något annat. Vi får se när säsongen är slut hur vi väljer att utforma det. Vi har pengar i stipendiefonden.