Annons

Anne Swärd: Dela ut Nobelpriset till 180 författare

Författaren Anne Swärd i Baldringe tycker att det är ett givet beslut att inte dela ut Nobelpriset i år. Men hon tycker i stället att årets prispengar skulle fördelas på 180 författare.
Baldringe • Publicerad 4 maj 2018
Anne Swärd vill att många fler författare ska få del av årets Nobelprissumma.
Anne Swärd vill att många fler författare ska få del av årets Nobelprissumma.Foto: Mark Hanlon

Hon förstår att akademien har skjutit upp utdelningen.

–Det är en total trovärdighetskollaps. Så har akademien också motiverat beslutet.

Annons

Hon säger att vi i Sverige har en tendens att tillmäta Nobelpriset alltför stor betydelse. Men det som gör att priset ändå väger så tungt är den stora prissumman, i år nio miljoner kronor. Det är det penningmässigt största litterära priset.

Anne Swärd har en radikal idé. I stället för att skjuta upp utdelningen borde akademien ta årets prissumma och fördela den på 180 författare. Då skulle varje författare få en summa på 50 000 kronor. På så vis skulle Nobelpriset komma litteraturen till gagn.

Anne Swärd tycker att det som har hänt i akademien är sorgligt. Det som är positivt är att det som har pågått har kommit upp i ljuset, enligt Anne Swärd.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons