Anyuru sätter ord på det osynliga

sommarpratarna Artikeln publicerades
Skönheten i det osynliga ger Johannes Anyuru känsla för poesi och religion. Han skildrar det med ett lysande språk.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Skönheten i det osynliga ger Johannes Anyuru känsla för poesi och religion. Han skildrar det med ett lysande språk.

Johannes Anyuru har känsla för den osynliga skönheten i livet. Han fångar både det - och ångesten han upplever som muslim i terrorns spår.

Johannes Anyuru börjar med en berättelse om sjunde april 2017. Han har just gett ut sin tredje roman, som handlar om ett fiktivt terrordåd i Göteborg.

Då kommer stormen: terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har skett. Plötsligt vill media ha kommentarer av Johannes Anyuru, som själv konverterat till islam.

Johannes Anyuru berättar om sin väg till islam. Han lyckas förmedla en klaustrofobisk ångest : hur blir framtiden när terrordåden skadar chansen att bli lyssnad på som muslim i Sverige?

Men själv har han skapat sig en stark röst. Först som poet och sedan med romanen "En storm kom från paradiset" som fick Nordiska rådets litteraturpris. Den handlade om hans far, stridspiloten från Gambia, som vinglös vandrade runt på Hisingens gator.

Johannes Anyuru upptäckte poesin som 17-åring. Son till en flykting, full av vrede, "en av folkhemmets utsvultna andar". Poesin blev hans religion och han skrev för dem som växte upp i miljonprogrammen, för sin bäste vän som dog ung.

Nu berättar han på prosa. Men med sitt vackra språk lyckas han inte bara ge en intensiv tidsbild, utan också dela med sig av sin egen närhet till det osynliga "som bär på sång och mörka ädelstenar". Ett program att lyssna på om och om igen.

Fakta

Johannes Anyuru

Ålder: 37 år

Bor: Göteborg

Gör: Författare

Första mening: "I Guds den nåderikes, den barmhärtiges namn."

Njut av: De språkliga pärlorna.

Visa mer...