Annons

Berättar om krig och framsteg genom majblommor

Yvonne Palm Lundström från Åhus har skrivit en barnbok om livet i Sverige från 1907 till 1957. Med majblomman som utgångspunkt rör hon sig från svåra ämnen som krig och fattigdom till det moderna samhällets framväxt med föräldraförsäkring, toaletter och mjölk i tetrapack.
Kultur • Publicerad 19 november 2010
Foto: 

– Om man har sin historia med sig i bagaget när man växer upp förstår man framtiden bättre. Det är mycket som upprepar sig. Jag tror att det är många barn som missar det i dag, säger Yvonne Palm Lundström.

Hon har tidigare gett ut boken "Gårdarna vid Råbelövssjön". Även den här boken ges ut på eget förlag.

Annons

Idén fick hon redan när majblomman fyllde 100 år 2007.

– Jag har själv levt ganska länge och har tänkt på hur mycket som har hänt under den tiden. Nästan alla barn har sålt majblommor och jag tycker att det är behjärtansvärt att även svenska barn får hjälp. Det är inte alla som har det lika lätt.

Det tog dock ett tag innan boken blev verklighet.

– Det kostar att göra böcker, så idén fick ligga på is ett tag. Men för ett år sedan började jag arbeta med den. Jag har gjort nästan allt själv. Teckningarna har jag ritat på datorn och min svärdotter i Taiwan har korrekturläst, säger Yvonne.

Boken handlar om Tessan och Tobbe som är på utflykt på en majblomsäng. Varje blomma på ängen representerar ett år och farmor berättar för barnen vad som hände det året. I berättelsen ingår också djur som har egna personligheter och pratar med barnen.

– Jag hoppas att mor eller far läser högt ur boken för sina barn. Då kan de själva lägga till berättelser ur sitt liv, så att barnen kan dem med sig till nästa generation, säger Yvonne.

Du tar upp allvarliga ämnen som krig i din bok. Varför gör du det?

– Det har hänt mycket tragiskt under 1900-talet och det tycker jag inte man ska blunda för. Jag tycker att barn i dag ska veta att det har varit krig. Även om Sverige inte var inblandat påverkades vi mycket ändå.

Efter ett helt års arbete är Yvonne Palm Lundström nu nöjd med att ha en färdig bok i handen.

– Jag tycker att den blev rätt läcker. Nu hoppas jag kunna sälja alla 400 exemplar så att jag kan skriva en ny bok om de sista 50 åren.

Annons

Vad skulle du vilja ha med i den boken?

– Jag skulle vilja berätta om invandringen. Att man nu har fått nya skolkamrater. När jag var liten kom det finska barn, vilket är med i boken. Det var inte alltid så roligt för de barnen. Nu skulle jag vilja ta med att vi har fått barn med alla hudfärger i Sverige.

Emilia Söelund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons