Dubbelt opp med OP-effekt

Yngsjö/Degeberga. Artikeln publicerades
Lars Agetorp på galleri Havslust framför sina optiska verk. Galleristen Birgitta Olofsson till höger. I bakgrunden syns verket ”Stjärnnatt”, tryckt på tredelat plexiglas”. 5 bilder
Foto:Fredrik Jalhed
Lars Agetorp på galleri Havslust framför sina optiska verk. Galleristen Birgitta Olofsson till höger. I bakgrunden syns verket ”Stjärnnatt”, tryckt på tredelat plexiglas”.

När konstnärsparet Agetorp firar jämna födelsedagar sker det med dubbla utställningar och gemensamma kraft- och motkrafter. ”Vi hade tänkt oss tre gemensamma verk, men det tredje kom vi ihop oss om.”

På galleri Havslust i Yngsjö hänger just nu Joanna och Lars Agetorps gemensamma utställning. Två av verken: ”Stjärnnatt” och ”Solen”, har de skapat tillsammans med inspiration från fjolårets OP-utställning på Louisiana.

– Jag sa till Joanna när vi kikade på några verk av Bridget Riley, att det här med plexiglas, vore inte det kul att jobba med det och dina Franciskusverk?

Joanna Agetorp, som ofta arbetar i linoleumsnitt, är aktiv katolik och Franciskus i hennes Franciskussvit syftar alltså på Franciskus av Assisi, ett av de stora helgonen inom katolska kyrkan och den som nuvarande påven tagit sitt namn efter.

– Hon tände direkt, och sa: ”ska vi göra det tillsammans?”, berättar Lars Agetorp. Det är alltid spännande att vara gift med Joanna.

Sagt och gjort. Konstnärsparet kontaktade Birgitta Olofsson och galleri Havslust. De berättade om sin idé att göra screentryck på stora plexiglasskivor, verk med tredimensionella effekter. Joanna Agetorp och Birgitta Olofsson har haft lös kontakt allt sedan en utställning av Joanna Agetorps verk på Tetra Pak. Där var Olofsson aktiv i konstföreningen.

– Jag sa okej, berättar Birgitta Olofsson, men jag behöver nog se några skisser...

En liten skiss senare och arbetet satte i gång på allvar. Joanna och Lars Agetorp beställde material.

– Joanna har jobbat med Bill Greitans, en duktig tryckare, så plexiglas är inte främmande för henne. Jag litade på att hon hade koll på det, säger Lars Agetorp och redogör för hur de fick tipset av en säljare av screentrycksfärger att använda sig av servalac.

– Det fungerade rätt så bra. Ändå tills vi tryckte. När jag tittade på internet så upptäckte jag att den bara är vattenbaserad.

All färg som de tänkt sig att använda hade paret inhandlat, men den visade sig inte fästa ordentligt på plexiglas. Lars Agetorp visar på det bakersta lagret av tre i verket ”Stjärnnatt”.

– Här har Joanna fått gå över för hand och täcka blottor.

Den blå färgen i det översta lagret är tryckt på annat sätt. Tanken var också att det skulle bli ett tredje verk, ett stort hav, lika stort som de båda andra verken tillsammans, men detta gemensamma projekt kapsejsade.

– Vi blev inte ense, helt enkelt. Jag hade idéer för hur vi skulle få till det och vi skulle jobba i Illustrator. Joanna var inte bekant med det programmet och sa ”du kan jobba fram det”. Sedan kom hon tillbaka och sa ”så kan vi inte alls ha det”, säger Lars Agetorp och skrattar åt minnesbilden.

Han tror att det tredje gemensamma verket kommer att bli av, trots allt. På galleri Havslust ställer paret också ut sina respektive nya soloverk, Lars Agetorp sina optiska serigrafier och Joanna Agetorps linoleumtryck.

Hemma i ateljén i Degeberga firar de sitt jubileumsår med en retrospektiv utställning.

– Jag har fyllt 60 år och Joanna fyller 50 i år. Det är det som är jubileet, förklarar Lars Agetorp.

FaktaFakta

Lars och Joanna Agetorp Ranelids tour

Aktuella: med dubbel jubileumsutställning då de fyller 60 respektive 50 år i år.

Var: På Galleri Havslust ställer de ut sina enskilda nyare verk samt de gemensamma två stora plexiglasverken. I Ateljé Agetorp hemma i Degeberga ställer Lars ut utvalda verk från de senaste tio åren. Joanna visar ett urval från de senaste 25 åren, en samling verk hon kallar ”Familjeliv”.

När: Utställningen på Galleri Havslust pågår t.o.m. 23/7. Därefter visas Ben Thompsons måleri.

Här ska Björn Ranelid framträda:

Rigeleje camping: fredag 14/7,

Brösarp: första uppdraget som vigselförättare, 15/7

Kiviks musteri: söndag 16/7

Gösta Wernermuseet: tisdag 18/7.

Visa mer...