Annons

Konstnären Sture Johannesson död

Den grafiske bildkonstnären Sture Johannesson har gått bort i 82 års ålder.
Malmö • Publicerad 18 januari 2018
2004 fick Sture Johannesson en ny utställning på Lunds konsthall.
2004 fick Sture Johannesson en ny utställning på Lunds konsthall.Foto: THOMAS LÖFQVIST

"Vår älskade Sture Johannesson har ikväll somnat in lugnt och stilla i Skanör", skriver de närmast anhöriga på hans Facebooksida rapporterar Sydsvenskan.

Sture Johannesson framträdde vid 1960-talets slut som en "ytterst tids- och formmedveten konstnär med bilder i psykedelisk undergroundstil", heter det i Nationalencyklopedin.

Annons

Hans ofta provokativa affischer fick internationell spridning. Nationellt bröt han fram 1968 med en utställningsaffisch för Lunds konsthall – “Friheten på barrikaderna II" eller “Haschflickan", som föreställde en naken haschrökande kvinna.

Sture Johannesson drev också det legendariska galleriet Cannabis i Malmö på 60-talet. På 70-talet blev han och hustrun Charlotte Johannesson pionjärer på att skapa bilder i datorer. Under 80-talet fortsatte han experimentera inom digitalt bildskapande.

Det provokativa sinnelaget övergav aldrig Sture Johannesson. Vid en utställning 2004 på Lunds konsthall fick polisen rycka ut för att beslagta utställningens hampaplantor. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons