Lillgamle Lind om Eslöv och döden

Kultur Artikeln publicerades
Kalle Lind säger om sig själv att han var lillgammal som pojke. Gammal på riktigt är han inte ännu.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Kalle Lind säger om sig själv att han var lillgammal som pojke. Gammal på riktigt är han inte ännu.

Det hade varit tillfredsställande att här kunna såga Kalle Lind, besserwissern som ofta har fel om sådant jag har upplevt men som han bara har läst om.

Tyvärr tvingas jag konstatera att hans sommarprogram är passabelt, ja faktiskt mer än så. Kalle Lind serverar något som hans idol Tage Danielsson antagligen skulle ha gillat, för där finns både fånerier och allvar.

Kalle Lind har i radio och böcker skojat om personer som kanske ter sig löjliga i dag men som var populära och gjorde rätt i sin tid och sitt sammanhang. Kanske har han blivit försiktigare med åren, men i ”Sommar” störs jag egentligen bara av hans första mening (se faktaruta).

Han börjar med en underhållande utredning om varför födelseorten Eslöv har fått rykte om att vara "världens tråkigaste plats". Det fortsätter med en hyllning till Latin Kings, som en gång fick den unge Kalle att inse att Eslöv inte var hela världen.

Han blir riktigt engagerad när han får utrymme att försvara Hasse och Tage mot alla oss som tycker att en del av deras material inte känns så fräscht idag. Man blir faktiskt lite sugen på att lyssna på någon gammal revy eller Lindeman på vinyl efter Kalle Linds hyllningar.

Till slut avslöjar Kalle Lind att han trots allt är hyfsat ung, han går nämligen till storms mot döden, som han tycker är en riktigt dålig idé. Att det finns äkta engagemang hos Kalle Lind är dock bara sympatiskt.

Fakta

Kalle Lind

Ålder: 42

Bor: Malmö

Gör: Skriftställare

Första mening: Nämen se där, ännu en liten stimpeng till Sten Carlbergs efterlevande.

Lågvattenmärke: Första meningen, onödigt vanvördig.

Visa mer...