Annons

Måleri som eftersträvar renhet

Gunnar Bartholomeus Peterson har som målare blivit mest känd för sitt ikonmåleri. Nu visar han ett urval andra bilder på Samlargrafik.
Kultur • Publicerad 10 juni 2004
Gunnar Bartholomeus Peterson bor i närheten av Samlargrafik, där han under de kommande veckorna visar sitt måleri.
Gunnar Bartholomeus Peterson bor i närheten av Samlargrafik, där han under de kommande veckorna visar sitt måleri.Foto: 

"Vem har gjort det där? Är det du Peterson?" undrade ingenjören på Electrolux i Västervik när han såg några bilder på väggen i fabriken. Tonåringen Peterson befarade att en utskällning skulle följa frågan, i stället kom beröm. Ingenjören visade sig vara ordförande i en konstförening och hos Peterson föddes tanken om att kanske, trots arbetarbakgrunden, kanske kunde han våga satsa på konsten.

När snart 67-årige Peterson, Gunnar Bartholomeus i morgon har vernissage på Samlargrafiks galleri vid Vanneberga, blott tre och en halv kilometer från det egna huset i Östra Ljungby, är det en av få separatutställningar under hans liv. Däremot finns han flitigt representerad i ett stort antal kyrkor, främst genom sitt ikonmåleri.

Annons

– Jag har inte sökt utställningar, säger han. Det är så många andra ute på måleribanan och jag har en ovilja att förknippas med en del. Lokalt finns det dock flera duktiga konstnärer. På väggarna i Samlargrafiks ljusa rum hänger hans rena och färgstarka religiösa måleri. Konsten blev aldrig hans försörjare, men har alltid funnits kvar. Under de tjugo åren som präst inom statskyrkan räckte tiden dåligt till, men med ny tjänst under 90-talet blev det bättre och de senaste åren som pensionär ägnas stor del av dagarna åt att "måla och gräva i trädgården".

– Jag vill ha fram det odelade. Därför, som du ser, dessa rena bakgrunder, medan motiven däremot är mer mångtydiga, säger Gunnar Bartholomeus Peterson. Samlargrafiks Agneta Nicklasson finner mångkulturella spår i bilderna, som, menar hon, visar på ett "särpräglat och mäktigt konstnärskap i det tysta".

– Här finns ett universellt religiöst symbolspråk. Som ängeln där, säger hon och pekar på en målning, den är för mig lika mycket en schaman.

Gunnar Bartholomeus Peterson nickar. Jo. Så kan det vara. Varje målning rymmer en person eller händelse, hämtad ur bibelns berättelser. Kung Salomo, Helige Georg, Tre budbärare, Elie himmelfärd. Men genom sitt utförande dras linjer till andra kulturer, religioner och tider och öppnar på så sätt för fler tolkningar. "Men främst", menar Gunnar Bartholomeus Peterson, "främst är jag inspirerad av afrikansk konst och speciellt då det etiopiska ikonmåleriet som det var under 16- och 1700-talet, innan influenserna från Västeuropa."

Sune Johannesson

Fakta/

Utställningen pågår till 3 juli. Vernissage lördag 12 juni, kl. 13-16, med presentation av konstnären kl 14.

KONST VANNEBERGA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons