Påskpar lämnar Everöd för Aoseum

Kultur Artikeln publicerades

Jan Erik Holst och Benedicte Bergmann trivs i varandras sällskap. I påsk och några veckor framöver finns deras måleri på Aoseum.

Det var Benedicte Bergmann som frågade. Jan Erik Holst hade nyss flyttat till Everöd och tyckte det lät kul att ställa ut i byns gamla, fina hotell under påsken. Tidigare hade Benedicte Bergmann ställt ut ihop med sin man, men efter att han gått bort fick Holst frågan.

– Men innan jag fick ett svar började jag tveka; Varför frågade jag honom? Vill jag verkligen detta? säger Benedicte Bergmann och skrattar.

– Men det har ju gått väldigt bra, publiken har uppskattat det och vi stör inte varandra. Du stör i alla fall inte mig.

– Nej, du stör inte mig heller, svarar Jan Erik Holst.

Sju påskar i rad har de ställt ut på Everöds hotell. Även den här påsken ställer de ut tillsammans, men nu samsas de i samma rum på Aoseum. Bergmann till vänster, Holst till höger.

– Det har hänt en del med vår konst under de här åren. Mina bilder har blivit mindre detaljerade, lite ödsligare och mer allvarliga, ja, kanske mer andliga, säger Benedicte Bergmann. På Aoseum visar hon flera nya målningar, men även en del med några år på nacken. Blommor och det blåa dominerar, oavsett årtal, liksom känslan av kosmos.

– Jag har sysslat med blommor i sju åtta år och allt startade med att jag såg blomman som en livssymbol. Med åren har blommorna kommit att fungera som en metafor för min inre personliga situation, jag har ju till exempel aldrig avbildat några blommor. Och det blåa, ja, det har följt mig genom hela livet.

Om kosmos är en del av Bergmanns bilder, placerar Jan Erik Holst sina bilder direkt på gatuplanet. Uppbyggnaden av hans bilder är ett gatunät, som ger en mängd variationer och möjligheter. Och varje bild rymmer flera detaljer.

– Detaljerna får aldrig ta över, de skall mer myllra i bakgrunden, som ett nervsystem. Men i en del nya bilder har jag lämnat mer yta kvar, tycker det kan ge en bra spänning, säger Jan Erik Holst.

Gatumönster, huskroppar, ansikten och överraskande former, bilderna berättar flera historier. Själv tycker Holst att han blivit allt mer målerisk och säger att han även arbetar med oljemålningar hemma, fast det är ännu inget han ännu vill visa.

Och just nu förbereder han sin första offentliga utsmyckning, för Ljungby sjukhus; "en akvarell med intressanta inramningslösningar".

Sune Johannesson