Ruben Östlund: "Glad ändå"

Kultur Artikeln publicerades
Ruben Östlund (längst till vänster) och gänget bakom
Foto: VALERIE MACON
Ruben Östlund (längst till vänster) och gänget bakom "The square" anländer till Oscarsgalan, men fick lämna utan statyett.

Ruben Östlund fick gå tomhänt från Oscarsgalan sedan "The square" förbisetts till förmån för den chilenska filmen "En fantastisk kvinna".

– Vi är glada ändå, vi hade ju detta lite på känn, säger Östlund.

Film

Det har gått mindre än ett år sedan Ruben Östlund vrålade ut sin glädje på filmfestivalen i Cannes, där "The square" belönades med Guldpalmen – ett av filmvärldens mest prestigefyllda priser.

Sedan dess har ögonen varit på regissören och filmen, som enligt Östlund själv snart har setts av två miljoner människor utanför Sverige.

Men på The Dolby Theatre i Los Angeles, där "The square" var nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film, fick Ruben Östlund inget tillfälle att gå upp på scen. I stället fick han och hans sällskap applådera den chilenske regissören Sebastián Lelio som tog emot priset för filmen "En fantastisk kvinna".

– Vi är glada ändå, vi hade ju detta lite på känn. Det har varit roligt att vara här i Los Angeles, vi har scoutat mycket för nästa film. Och det har varit så roligt att bara hänga med teamet och ha kul med dem, säger Östlund till TT.

Det blev ingen Oscarsstatyett för Ruben Östlund och
Foto: Tobias Schwarz
Det blev ingen Oscarsstatyett för Ruben Östlund och "The square". Arkivbild.

Ruben Östlund har ägnat dagarna inför Oscarsgalan åt att, som han säger, "scouta": träffat skådespelare och ha möten med potentiella investerare. Tanken är att nästa film, till skillnad från "The square", ska bli helt engelskspråkig.

– Så den kan inte tävla i bästa icke engelskspråkiga utan det blir andra kategorier då. Och tja, det vore väl på sin plats att säga att vi ska sikta på det till nästa gång, men Oscars är inte riktigt så viktigt för mig. Min producent Erik (Hemmendorff) säger att vi såklart ska sikta på det. Men vi får se, säger han.

TT: Hur kändes det när du hörde vinnaren ropas upp från scenen?

– Det har hänt något intressant nu sedan jag börjat få en vana vid sådana här "award shows". Tidigare klappade hjärtat ganska mycket men nu är det inte så nervöst längre.