Skumtimmen-författaren Johan Theorin har skapat en spännande och blodig ny fantasyserie

Kultur Artikeln publicerades
Johan Theorin.
Foto: Stefan Tell
Johan Theorin.

Fyllbultar, lindormar och hwitrer. Hoten är många i Johan Theorins fantasyroman. Jonna Fries har läst det spännande startskottet på en ny serie.

Mellanåldersbok

Slaget om Salajak

Författare: Johan Theorin

Förlag: Bonnier Carlsen

Visa mer...

Det är 1300-tal när Johan Theorin inleder sin fantasyroman ”Slaget om Salajak”. Det är tiden efter pesten och runt om i landet pågår kampen för att överleva. Söderut bråkar släktingar, norrut förs ett blodigt krig.

Theorin bygger sin historia utifrån tre grupper. Den första är Smålandsbönderna Egg. Efter ett dödsbud om en älskad bror och en blodig konflikt med en försupen morbror ansluter släktens tre ynglingar sig till en norrgående krigshär. Den andra gruppen finns på Frösön, där bland annat fogdedottern Lovisa drillar ormen i Storsjön med sin näverlur. Vid borgen samlas mängder av soldater och snart ska hennes far leda dem alla norrut – mot Salajak. Det är där den tredje gruppen finns: hwitrerna. Även kallade människoätare och demoner.

Till en början är det rysligt snårigt att orientera sig i boken. Theorin varvar scener från de olika platserna och fokuserar på olika karaktärer. Framåtrörelsen är stark, men det är svårt att komma nära figurerna.

fakta

Johan Theorin

Född: 1963 i Göteborg

Uppvuxen: i Nora och på Öland

Böcker: Skumtimmen (2007), Nattfåk (2008), Blodläge (2010), Sankta Psyko (2011), På stort Alvar (2012), Rörgast (2013)

Övrigt: Krönikan om Jarmaland är Theorins första bokserie för mellanåldern. Del 2 kommer i januari 2019

Visa mer...

Så småningom börjar dock ett antal porträtt djupna. I och med det tätnar också hela berättelsen, även inledningen. Skarvarna får tydligare koppling och karaktärerna börjar engagera.

Lovisas sorg efter sin döda mor blir tydlig, liksom hennes omtanke om sin far och bror. Bondbrödernas strävan, misslyckanden och drömmar kommer fram genom samtal och händelser, en del väldigt dramatiska. Även i hwiterborgen finns en karaktär som växer, marhwitran Ristin som vaktar kungafamiljen med sin sång som vapen.

Vem är ond och vem är god? Vem kan man lita på?

Att perspektiven bryts mot varandra blir således riktigt spännande när pusslet väl börjar ta form. Vem är ond och vem är god? Vem kan man lita på? Vad är rykte och vad är sanning? Allting blir så mycket mer komplicerat när fiendens känsloliv och tankar blir tillgängliga. Dessutom finns fler hotande väsen i närheten, från helt andra grupper.

”Slaget om Salajak” är första boken i en ny serie, en kvartett som fått samlingsnamnet Krönikan om Jarmaland. Det ska bli intressant att se hur den utvecklar sig. Att läsa den här första delen är en spännande och blodig upplevelse, men det finns också målande miljöbeskrivningar och öden som dröjer sig kvar.