Annons

Upprättelsen

Danske filmaren och författaren Jørgen Leth får nu sin upprättelse. Anser författare och skribent Thomas Nydahl.
Kultur • Publicerad 29 januari 2006

Kvällsposten/Expressens danska motsvarighet, skandaltidningen med alla prostitutionsannonserna, Ekstra Bladet, drog i vinter igång en kampanj mot författaren Jørgen Leth efter att han utgivit sina memoarer, "Det uperfekte menneske". På löpsedlarna utpekades Leth som en man som höll "svarta sexslavar". Bakgrunden var att han i sin bok skildrat ett fem år långt kärleksförhållande med en ung kvinna på Haiti.

Nu har Leth fått den definitiva upprättelsen. Fredagen den 27 januari tilldelades han ett av de mest ansedda danska litterära priserna: tidningen Weekendavisens Litteraturpris. Det finns en särskild poäng med detta pris: varje år röstas det fram av läsarna. Det är uppenbart att denna kvalitetstidnings läsekrets har en större förmåga till nyansering är kvällspressens skandalmakare. I sitt pristal till Leth framhöll redaktör Bo Bjørnvig att "det kom trots allt något gott ut av det i form av en sedlighetsfejd som rensade luften – en luft som hade blivit en smulande tryckande av könspolitisk korrekthet".

Annons

Man kan bara instämma i gratulationerna till Jørgen Leth som skrivit en av de mest vitala och spännande självbiografier som modern nordisk litteratur kan uppbringa.

Thomas Nydahl

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons