Annons

Sune Johannesson: Vi borde alla bli Damer på rad 7

En händelse i publiken under Rickard Söderbergs föreställning i Kristianstad får kulturredaktören Sune Johannesson att känna hopp.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 16 februari 2018
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rickard Söderberg efter onsdagens föreställning i Kristianstad.
Rickard Söderberg efter onsdagens föreställning i Kristianstad.Foto: Sune Johannesson

Jag var en av dem som såg ”Rickard Söderberg är Gaytenor” på Kulturkvarteret i Kristianstad i onsdags kväll. Fullsatt, högtryck och vårpremiär för Kristianstads Teaterförening. Och underbart varm stämning inne i salongen, så väl mottagen blev operasångaren, artisten, tv- och radiopersonligheten och debattören Rickard Söderberg att han närmast vände åter för att få uppleva entrén en gång till.

En händelse in i föreställningen förändrar plötsligt inriktning på föreställningen. Så här skrev jag i min recension, som finns i torsdagstidningen eller på webben att läsa. ”Vi har det riktigt mysigt ihop, Söderberg där på scen och vi i salongen. Tills en kraftfull mansröst bak i lokalen plötsligt ropar ”Bögjävel!”. Repliken kommer genast från en dam på någon av de främsta raderna; ”Håll käften – ja, inte Rickard då!”.

Annons

Knäpptyst. Och Söderberg förklarar att det där är vardag för honom och andra homosexuella. Hat. Hot. Det är ett oerhört effektfullt grepp, för mansrösten var givetvis beställd. Men jag är högst osäker på om kvinnans replik var det. Skrek hon spontant, lurad precis som jag över mannens plötsliga hat, ja, då är hon en hjälte.”

Nu vet jag svaret. Hennes reaktion var inte beställd, den var, precis som jag anade, spontan. För jag fick ett mejl i fredags. Där stod det: ”Hej Sune. Tack för dom värmande orden! Jag, en hjälte... Det var oväntat men Gud så värmande och peppande. Och nej. Det var inte inövat...Mvh "Damen" på rad 7...”

Har jag nånsin fått ett vackrare mejl? Jag svarade att hon självklart är en hjälte, att det är personer som hon som är våra hjältar i en vardag som för många mörkermän förpestar med sitt hat och sina hot.

Vi borde alla bli ”Damer på rad 7” och gång efter gång, dag efter dag ropa tillbaka: Håll käften! Till alla de destruktiva och negativa gnällkrafter som alltför länge har fått höras fritt.

Annons
Annons
Annons
Annons