Äntligen är C och M överens

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

Både M och C vill se en ny migrationspolitik. Enigheten är uppskattad.

Centerpartiets stämma, som pågick i Malmö under helgen, kom lite i skymundan. Moderaternas val av Ulf Kristersson till partiledare drog till sig mediernas uppmärksamhet. Att de två partierna samlades under samma helg är på ett vis talande. Inom Alliansen har C och M utvecklats åt delvis två motsatta håll – i alla fall i retoriken.

M har, för att locka tillbaka besvikna väljare som gått till Sverigedemokraterna men också som ett försök att hitta tillbaka till sina ideologiska rötter, börjat prata om lag och ordning och en stramare migrationspolitik. C har å sin sida poängterat att man står upp för ”öppenhet”.

Skillnaden mellan partierna gör sig mest tydlig i regeringsfrågan, där Ma vill försöka bilda regering om det finns ett parlamentariskt underlag för detta, medan C inte kan tänka sig att ta stöd av SD för att avsätta Stefan Löfven (S).

Men partiernas respektive sammankomster under helgen kan förhoppningsvis innebära början till försoning. Den nyvalde moderatledaren framhöll att Fredrik Reinfeldts migrationspolitik var fel. Dessutom poängterade han att bidragssystemen måste göras om för att minska kostnaderna för migrationen. M har tidigare föreslagit att Sverige övergår till ett kvotflyktingsystem, vilket skulle innebära ett betydligt mindre tryck på mottagningssystemet.

Allianskollegerna i C vill nu nästan samma sak. C-stämman beslutade att man vill prioritera kvotflyktingar, och att de som söker asyl inom Sverige inte ska få tillgång till alla välfärdsförmåner – ”humanism i kombination med ordning och reda”.

Därmed har C och M närmat sig varandra i fråga om policy. Endast detaljer skiljer dem åt. Förhoppningsvis kan partierna också enas om retoriken. Om Ulf Kristersson och Annie Lööf menar allvar med att man vill byta regering måste de förstå att de måste kommunicera en hyfsat sammanhållen linje till väljarna.

Om mindre än ett år är det val. Det är med andra ord dags att börja fila på ett gemensamt valmanifest. Att C och M nu har samma syn i migrationsfrågan är en bra början.