Carolin Dahlman: Är svensken en lat Kronblom?

Ledare Artikeln publicerades
Foto:David Goldman

Är det ett tecken på att samhället håller på att rasa samman att julottan hålls klockan 7?

När en insändarskribent på måndagen – med rejält svung i språket – rasade över det faktum att prästen i Örkeneds kyrka i år schemalagt julottan till klockan 7 på morgonen ryckte det nog i mångas mungipor. Texten spreds snabbt i sociala medier. Det fnissades åt detta vredgade fyrverkeri av ord över något så till synes futtigt som att gudstjänsten på juldagen skjutits fram en timme. Så tokigt att bli så arg över en sådan småsak, att tala om ”samhällets allmänna degeneration” när det bara handlade om att låta folk slippa krypa upp ur kuddarna till klockan 6. Hihi.

Men kanske ligger det något i raseriet. Nog är vi ett allt latare folk med långa semestrar, halvdagar, klämdagar, fikaraster, långluncher, sjukskrivning, utbildningsdagar, föräldraledighet... När det blir fler att försörja, med en allt äldre befolkning – hur ska det gå ihop?

Sysselsatta svenskar jobbar 1 609 timmar per år, vilket är under snittet i OECD som ligger på 1 770 timmar. De 40 timmarna är det få som gör. Några få arbetsnarkomaner har kanske mörka ringar under ögonen, men de flesta tar det rätt lugnt.

För samhällsekonomin kan denna loja attityd bli en dyr affär, särskilt när finansministern blivit låneminister, bortre gränsen i sjukförsäkringen skrotats och Miljöpartiet sitter i regeringen. MP är ju trots allt ett parti som ofta snackat om friår och medborgarlön – det vill säga att man borde få betalt för att ligga som Kronblom på sofflocket.

Men det var länge sen han var en avskräckande figur.

Kanske har insändarskribenten rätt, kanske är framflyttandet av julottan ett tecken på att det håller på att gå käpprätt åt... Svensken gillar ju att vila. På samma sätt som man gärna ropar ”TITTA HÄR” när tidningsrubriker meddelar att rödvin och mörk choklad är supernyttigt – vilket då gör ens egen konsumtion helt i sin ordning – börjar många dela forskningsresultat som visar att sovmornar är mänsklighetens rätta natur. ”Tonåringar borde inte börja skolan före klockan tio” kunde man läsa i Vecko-Revyn (28/8 -14). ”Låt 30-åringarna börja jobba senare. Mer flexibla arbetstider skulle kunna leda till bättre prestation, humör och hälsa hos de anställda”, skrev Expressen (16/9).

Ah, så härligt lämpligt om man är lite seg i starten... Aj, så trist om man är statsminister och ska få budgetar att gå ihop.

I sin bok ”Protestantismens etik och kapitalismens anda” beskrev Max Weber hur det norra Europas kapitalism utvecklades när hoppet om att vara utvald och frälsas uppmuntrade människor till hårt arbete och skapande av egna företag. De hade Luther på axeln och jobbade på. Inga lagstadgade fikapauser där inte!

Stefan Löfven börjar säkert svettas av tanken på att Luther är ute och Kronblom inne. För han vet självklart att detta gammalmodiga har ett värde. ”Du måste göra din plikt för att kunna kräva din rätt”, har han sagt vid ett flertal tillfällen. ”Man gör sin plikt, man anstränger sig – och då får man sina rättigheter”, sa han bara häromdagen (15/12).

Låt oss hoppas att svenska folket hör. Att de inte ligger och slumrar.