Carolin Dahlman: Frihet? Äsch, den här gamla trasan...

Ledare Artikeln publicerades
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

När basen för vår lycka tas för given hotas den. Det är dags att börja tacka för friheten och ta strid.

Jag har liksom de flesta svenskar aldrig varit med om krig, levt i diktatur eller upplevt förtryck eller hot på riktigt, så att det känts i kroppen och själen. Värkt. Kliat. Svidit.

Det är inte konstigt att friheten här tas för given, bemöts med en gäspning. Det är inte underligt att få står på barrikaderna för den. Det är inte märkligt att vår loja brist på tacksamhet gör att friheten idag är hotad.

Som född på 70-talet har jag vuxit upp i ett samhälle där friheten ökat steg för steg och förbättrat våra liv på ett alldeles makalöst sätt.

Homosexuella ses inte längre som sjuka. Människor får gifta sig med valfri partner närhelst de önskar. Ja, här finns kärleksfrihet.

Men också yttrandefrihet, tryckfrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet, föreningsfrihet, rörelsefrihet, valfrihet i välfärden och marknadsliberalism. Jämställdhet. Demokrati. Mänskliga rättigheter. Respekt för individen.

Tänk hur härligt livet är med all denna frihet som bas att stå på, som trampolin att studsa upp ifrån – och sådana möjligheter vi har fått att utforma våra öden själva. Den fria ekonomi har förbättrat levnadsstandarden oerhört.

Långt ifrån alla i världen har det så bra. De flesta ser på vår verklighet med stor avund och längtan.

Men dessa friheter som generationer före vår har slagits för och firat segrarna av upplevs nu som trist grå vardag – fastän de borde förtjäna skålande i champagne varje dag. Dessvärre ser många av de lyckligt lottade svenskarna på dem med en axelryckning – och priset för den nonchalansen kan bli högt.

Tyvärr finns oroväckande tendenser till att friheten kan behöva beskydd.

När män vägrar ta kvinnor i hand och kvinnor behöver särskilda badtider för att känna sig trygga måste det tas på fullaste allvar.

Varje inskränkning av näringsfriheten och tal om att företag i välfärden inte ska kunna tjäna pengar minskar skattebetalarnas frihet att välja den vårdcentral eller skola de gillar bäst.

Protektionismen är på uppgång, enligt Kommerskollegium. Donald Trump kan bli en farlig kraft då han vill höja tullar och motsätter sig frihandelsavtal.

Om polisen utsätts för attacker kan det leda till att skyddet mot oskyldiga blir svagare. Att det föreslås utegångsförbud för människor i vissa stadsdelar är vansinnigt, men ett tydligt tecken på hur allvarlig situationen är. Mångas rörelsefrihet är hotad.

Kristna hotas på svenska asylboenden. Svenska präster babblar om att viss kärlek inte är okej.

När skatterna höjs i spåren av regeringens lånande begränsas vår frihet att själva bestämma över våra inkomster.

Jag är glad över att leva i ett land människor vill fly till, i stället för ett man vill fly ifrån. Men det kan ändras, och det kan gå fort. Vi måste ge friheten den kärlek den förtjänar.

Tackar du? Skålar du? Kväver du din gäspning?

Här är mitt tal om frihet på Kulturnatten i Kristianstad 20 maj 2016. Betrakta det som en ljudfil för vinkeln är inte den bästa :)

Läs gärna också:

Ta inte friheten för given