Carolin Dahlman: Köp inte bostadsrätter för andras skattepengar

Ledare Artikeln publicerades
Lund borde gå åt andra hållet.
Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT
Lund borde gå åt andra hållet.

När politiker köper lägenheter till vissa för den gemensamma kassan uppstår så många problem och så mycket irritation att förslaget borde ha försetts med varningstriangel.

Lunds kommun ska köpa bostadsrätter till nyanlända och andra behövande; totalt ska politikerna lägga 75 miljoner under tre år enligt planen.

Någonstans slog det slint när S-kommunalrådet tänkte, för detta är naturligtvis både arrogant och dumt.

Människor som sliter och sparar i sin privata budget för att kunna köpa en lägenhet och sen fastnar i riskabla bolån tittar med förundran på hur kommunen köper för deras pengar och ger till någon annan. Så orättvist. Så hånfullt.

  Risken med ett sådant tokigt tilltag är att det skapar irritation som inte riktas mot S-politikern som fattat beslutet, utan mot de flyktingar som flyttar in. Det gynnar dessutom självklart de politiska krafter som inte vill hjälpa folk alls när hjälpen blir så övergeneröst utformad. De flesta av oss är nog öppna för att ge en och annan krona till behövande – men det finns gränser.

  ”Vi köper bara nyproduktion och ska inte ge oss in i ett auktionsförfarande för att trissa upp priserna”, berättade kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S). Men vem blev lugnad av det? Att det handlar om splitter nya hem kanske snarare förstärker känslan av orättvisa.

  Ingen som flyttar in kommer att ha besittningsrätt eller kunna sälja lägenheten vidare, men i en stad där bostäder är bristvara för alla är det ändå stötande.

  Liberalernas Inger Tolsved Rosenkvist röstade ensam nej när ett köp av tre lägenheter för cirka 4,5 miljoner klubbades i servicenämndens arbetsutskott. Hennes argument var självklart: ”Vilka signaler skickar man till grannarna? Du måste jobba, spara och ligga i, medan andra bara behöver flytta in”.

  Oppositionsrådet Philip Sandberg (L) sa: ”Det är bekymmersamt när man vänder sig till en viss grupp och låter dem flytta in i nyproducerade bostadsrätter. Det är inte rätt signaler vare sig mot den som är nyanländ, eller mot samhället i stort” (Sydsvenskan 8/5).

  Lunds kommunpolitiker är dock inte ensamma om att ha tappat huvudet. Även i Lidingö, Danderyd, Vallentuna, Härryda, Helsingborg, Nacka, Ekerö, Norrköping, Haninge, Kiruna, Staffanstorp, Täby, Malmö, Ängelholm och Östersund har man tänkt snett. Enligt Aftonbladet tänkte de investera närmare 100 miljoner på att köpa lägenheter för nyanlända (26/8).

  ”Att lösa det så här är långt billigare än andra lösningar som hotell och modulbyggnader”, sa servicenämndens ordförande Johan Lambreus Mattsson (MP). Må så vara, men signalen ljuder ändå falskt och gällt.

  Det kan vara en idé att köpa i stället, men då ska gränserna sättas strängt. Man ska inte kunna bo där för alltid, och att det i Lund inte finns en tidsgräns kan leda till svåra lägen. Malmö kommun sitter exempelvis fast i 268 skattebetalda borätter som inte kan användas eftersom de som en gång flyttade in kunde stanna livet ut. Vad säger man? Oooops?

  Nu gäller det att politikerna börjar respektera folks pengar och fattar beslut som går i linje med det.

  Läs gärna även:

  Dahlman: Orättvist när kommuner hettar upp bostadsmarknaden