Carolin Dahlman: Vill S dölja sina egna förortsmisslyckanden?

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

Socialdemokraterna styr i 21 av 23 utsatta områden. Det är förståeligt att de inte vill att omvärlden ska se hur illa det är där. Men i förortens sandlådor sjunger barnen något som är snäppet värre än ”polis, polis, potatisgris” – och för dem behöver politikerna agera medvetet och bestämt.

”När jag ringer polisen mellan tårarna och ber dem jaga ett gäng mopedkillar som nästan kört över min treåring utanför mataffären, får jag höra att de ej vistas på plats i onödan, eftersom det är "riskfyllt" för polisen då deras bilar blir attackerade med stenar samt att "stämningen" ev skulle bli mer hotfull om polisen var närvarande. Hur. Sjukt. Är. Detta?”

Min vän bor i ett så kallat utsatt område och skrev till mig under helgen med anledning av att jag kritiserat att migrationsminister Heléne Fritzon (S) kallat prat om att Sverige har utsatta områden för ”nonsens” – trots att polisen själv ligger bakom detta ”avslöjande” och att ”orten” skriker efter hjälp. Ökande gängkriminalitet. Sjukhusvåld. Fler grova brott. Fler vapen. Verkligheten och vardagen för vissa.

Socialdemokraterna fick i valet 2014 skyhöga valresultat i dessa hårt drabbade platser. De är med och styr i 21 av de 23 särskilt utsatta områdena. Klart att de inte vill prata om sina misslyckanden. Klart att de hellre säger att fakta är fel.

Men hur ska man någonsin kunna vända trenden med att fyra av tio av de unga i de särskilt utsatta områdena lämnar grundskolan utan godkända betyg om man förskönar? Att de växer upp i en kultur som knappast hyllar entreprenörskap och att jobba upp betygen är sorgligt.

Min vän nämnde förtvivlat hur dagisbarn i sandlådan just nu lallar med i den populära rapplåten ”Skina”, och när jag kollade upp texten förstod jag hennes frustration. ”Aina är en liten fitta, om de life jag gittar, Smasha dörren, hjul last varje söndag julklapp, knulla sickan, vi alla redo sitta” och så vidare, och så vidare.

För den som inte kan förortsslang kan jag meddela att detta betyder att polisen (aina) inte är uppskattad och att man inte bryr sig om deras liv, att stölder ger inkomster och att de som planerar grova brott minsann är redo att ta straffet.

Artisten Adel är en 24-åring från Husby som började skriva låtar i fängelset. I ett pressmeddelande skriver han att låten ”handlar om framgång genom motgångar. Om att överkomma hinder”.

Frågetecken. Frågetecken. Frågetecken. Hur då?

Visserligen sjunger han ”mamma förlåt mig för att jag har syndat”, men han lägger till ”men vi kommer alltid kriga”. Tidningen Gaffa skriver att låten ”lyser upp den ständiga kampen med att försöka vända allt det negativa till något positivt och om hoppet som ändå alltid finns kvar.”

Frågetecken. Frågetecken. Frågetecken. Hur då?

I skrivande stund har Skina 815 000 streams på Spotify. Den är oerhörd populär på Youtube. Barnen sjunger den i sandlådan.

Att skriva ettrig förortsmusik är inte nytt. 1979 sjöng Ebba Grön den klassiska ”Beväpna er” där bandet berättade att de hatade hela borgerligheten och ansåg att förorterna skulle beväpna sig. ”Dom tål lite bly i nackarna”. Men oavsett om rappens ton och innehåll är gammal skåpmat smakar den blä.

Jag må framstå som en präktig kärring men borde inte dessa kaxiga själar i stället satsa på att skina genom arbete, bra skolresultat och företagande? Eller är det så illa i Sverige att man inte kan tjäna lika mycket på det, utan det är enklare att sälja knark eller stjäla från grannarna?

Socialdemokraterna styr i varje fall över politiken och därmed delvis tonen, kulturen, attityden. Genom en cocktail av slapphet mot buset och tycka-synd-om-mentalitet har man låtit det fortgå. Nu behöver kraven höjas, både i skolan och i bidragssystemet. Bestraffa tidigt i den kriminella karriären och belöna dem som sköter sig rejält, stå på deras sida.

Törs man det, eller fortsätter man hellre hålla för öronen och bli kränkt över kritik?

Samtidigt som politikerna träter om vilket brummar mopederna fram, både bland förortens barn och i Adels musikvideo.

Läs gärna även

Dahlman: Nonsens att kalla det nonsens, Fritzon

Hela texten till Skina

Polisens rapport

Nyhet om demonstration i Rinkeby