Dahlman: Socialsekreterarna jobbar åt oss och måste följa vad vi demokratiskt har bestämt

Ledare Artikeln publicerades

När enskilda tjänstemän rusar iväg och agerar utifrån vad de själva vill hotas demokratin. Vill man se förändring får man engagera sig politiskt och inte utnyttja den förtroendeposition de fått av oss.

60 personer verksamma inom socialt arbete skrev i helgen i en debattartikel med rubriken: ”Tvinga oss inte att ange papperslösa” (Aftonbladet 17/12). De ville alltså inte ställa upp på de beslut Migrationsverket har fattat och Polisen har att verkställa.

Bakgrunden var att Polisen i Malmö nyligen bad socialsekreterarna att lämna ut uppgifter om papperslösa, det vill säga personer som inte har fått asyl. Men det ville inte debattörerna ställa upp på.

Detta är absurt. Självklart ska socialsekreterare som jobbar åt oss skattebetalare följa lagar och regler, beslutade i demokratisk anda. Tänk om alla tjänstemän skulle börja driva sin egen politiska linje och strunta i vad vi gemensamt har bestämt? Det skulle bli kaos! Vems egensinniga linje ska gälla? Vilken grupp ska kunna köra över oss andra och använda sin ämbetsmannaposition för att få makt?

  Nej, för att samhället ska fungera harmoniskt behöver vi finna oss i majoritetens vilja när det handlar om gemensamma resurser.

  Man kan tycka vad man vill om den reglerade invandringen och hur många som ska få en fristad i Sverige, men i en demokrati engagerar man sig politiskt om man inte gillar läget. Man springer inte iväg åt ett eget håll i konflikt med sina arbetsgivares – vår – vilja. Det är respektlöst och själviskt.

  Om inte vänsterns alla partier hade bestämt att alla som får asyl ska direkt in i välfärdsstaten hade gränserna kunnat vara öppnare, men med nuvarande modell för mottagande innebär varje ja till asyl en kostnad för de svenskar som jobbar och betalar skatt – och som själva vill få vård, skola och omsorg, järnvägsunderhåll och polisskydd. Migrationen är inte gratis och det finns inga obegränsade resurser att ta till. Regeringen har inga miljarder i ett hemligt kassaskåp som kan läggas på bostäder och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det går inte att be och tro att pengar regnar från himlen. Därmed måste man prioritera. Migrationsverket måste säga nej ibland. Det är tufft, men alternativen saknas.

  Beslutet att ge papperslösa rätt till vård och skola var ett resultat av att dåvarande alliansregeringen behövde hålla sig på god fot med Miljöpartiet, men det skapade en märklig situation. Personer som fått beskedet att de inte skulle få stanna i landet fick ändå del av välfärden – i smyg. Dubbla signaler skickades i diametralt olika riktningar. Att olika kommuner idag agerar olika kring vilka stödformer man ger papperslösa späder på förvirringen och oredan.

  Det är förståeligt att de socialsekreterare som hamnade mitt i denna dubbelmoral och möter förtvivlade människor känner att de vill agera. Men det anarkistiska draget i nuvarande linje är inte bara barnslig, utan också väldigt farlig. Låt oss fortsätta leva i en demokrati. Alla andra system är sämre.

  Se när Carolin debatterar frågan i SVT Opinion:

  http://www.svtplay.se/video/11594006/opinion-live/opinion-live-sasong-2-22-dec-22-00?start=auto