Staten ska inte bestämma vad det kostar att klippa sig

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Staffan Löwstedt/SvD/TT

Politikerna har bestämt att frisörer inte får sätta vilka priser de vill för sitt arbete. Sedan 2005 får det inte finnas olika pris för kvinnor och män; nej, med sådan prissättning drar staten fram linjalen och smäller till.

Public Service berättade på måndagen att man hittat 100 frisörer i Sverige som brutit mot regeln. Reportrarna ringde till och med upp en frisör och testade dennes uppenbarligen mycket skumma beteende – att ta mer betalt av kvinnor än av män! Ett sådant förfärligt brott! Fängelse, utan att passera gå... Nja, nästan. Olagligt är det i varje fall.

Tend Gemzell, VD på Frisörföretagarna, menade med anledning av ett annat fall att vissa hår kräver mer tid eller andra produkter, så det är inte konstigt att det kostar olika (9/3).

Ja, få förväntar sig att alla rätter på en restaurang kostar exakt lika, eller att kläder i butik ska ha samma prislapp oavsett hur mycket tyg de har. Inte heller är klippning lika dyr hos den som är ny som hos den som jobbat länge. Tid säger lite om kvalitet.

Visst, att dela upp efter kön må vara att saxa grovt (!), men det är sannolikt ett enkelt sätt att prissätta enligt erfarenheten att mäns hår klipps snabbare. Och framför allt, det ska vara upp till småföretagaren själv att sätta villkoren.

Konkurrens råder det ju knappast brist på i branschen? Om det inte passar kan kunden lätt byta. Hur många Klipp-day, Sax-o-fön, På Håret och så vidare finns det inte?

DO tar stöd i lagen för att sätta dit entreprenörer, för att kontrollera att de sköter sig enligt rätt genusmodell. Men här handlar det knappast om att man tycker sämre om kvinnor och därmed tvingar dem att punga ut med några extra tior för exakt samma tjänst – utan om att man vill ha betalt för sin insats.

Jag är feminist, men den här typen av grälsjuk millimeterrättvisa gör mer skada än nytta.

Frisörföretagarna uppmanar sina medlemsföretag att inte kommunicera herr- och dampriser i sin prislista. Verkar ju vettigt, för tänk om det plingar till i dörren och det är polisen som är på visit. Då är det klippt!