Världens värsta Karlsson?

Ledare Artikeln publicerades
SD:s rätta ansikte.
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT
SD:s rätta ansikte.

Man kan tro att SD vill hejda invandringen för prislappens skull. Men syftet är ett annat.

LEDARE

Världens värsta Karlsson?

Man kan tro att SD vill hejda invandringen för prislappens skull. Men syftet är ett annat.

Länge var Sverigedemokraterna nästan ensamma om att problematisera det stora inflödet av flyktingar till Sverige. Få andra ville utsätta sig för risken att bli kallade rasister.

De senaste veckorna har dock flera ledande liberala opinionsbildare börjat tala om att öppenhet och generositet är viktigt, men att mottagandet också måste fungera på ett värdigt sätt. Visst ska man hjälpa dem som flyr, men att låta människor gå arbetslösa i ett decennium är bara hjärtlöst. Integrationen måste förbättras.

Det betyder inte att debatten nu anpassat sig till SD, för partiets kärna är inte kritiken mot att invandring kostar i pengar – utan att man vill ha ett svenskare Sverige.

I helgen intervjuades Mattias Karlsson, Jimmie Åkesson vikarie, i Dagens Nyheter. Han har länge ansetts vara partiets chefsideolog och har fått SD att tala om kulturell gemenskap i stället för etnicitet. Alltså att det är kultur och inte ras som är problemet. Inte arv, utan miljö. Fritt översatt: Man är inte född fel; man har bara blivit det.

2012 hävdade Karlsson till exempel att en person som är bokstavstroende muslim inte kan vara svensk. Inte heller Zlatan Ibrahimovic är en riktig svensk. ”Jag uppfattar honom inte som det, på det sätt han tänker, agerar och talar”, sa Karlsson i en radiointervju 2007.

Genom sitt äktenskap med en svensk kvinna har Ibrahimovic dock blivit svenskare. ”Det visar att assimilering är möjligt och att Zlatan befinner sig i en sådan process. Det tycker jag är väldigt positivt”, säger Karlsson nu.

Tydligen är försvenskning därmed möjligt, men bara för enstaka. I SD:s principprogram står det att: ”Ju mer en invandrares ursprungliga identitet och kultur skiljer sig ifrån den svenska nationens och ju större gruppen av invandrare är, desto svårare blir assimileringsprocessen. Detta är en av de primära orsakerna till att Sverigedemokraterna förespråkar en långsiktigt ansvarstagande och begränsad invandring.”

Men frågan är vad som är svenskt? Våra siffror är arabiska och språket kommer från när och fjärran. Från engelskan har vi ord som räls, bojkott, strejk, tennis. ”Pö om pö” och apropå kommer från franskan. Tyskarna har bidragit med handla, anhörig och förhöra. När drogs gränsen för ”NU är språket svenskt”?

2009 grundade Mattias Karlsson en kulturförening för en ”kulturell nationalistisk förändring”, som bland annat anordnat kurser i hur man bygger gärdesgårdar, folkdans, bland annat den nordiskt-färöiska kvaddansen, ”gutnisk stångstötning” och varpa. Är det svenskt?

Enligt Karlsson bör ett samhälle vara homogent för att hålla ihop, och visst ligger något i det – om vi alla vore lika samspelta som nordkoreanska dansare skulle samhället vara enklare att hantera. Om alla tänker och gör lika blir det lättare att förstå varandra.

Men ofrihet och styrning uppifrån är naturligtvis inget alternativ, och frihet skapar individualitet, det vill säga motsatsen till homogenitet. Gott så. Även om det fria valet gör att människor dansar salsa i stället för små grodorna i sommarnatten är det okej. Så länge grundläggande värderingar om människors värde värnas borde folk få leva som de vill. Vilka gudar man har, eller folkdräkter man bär, har ingen med att göra.Och om det är något svenskt vi ska stoltsera med är det knappast att vi är hejare på varpa – utan vår respekt för andra människors livsval.