31 förlorar jobben i glassfabriken

Näringsliv Artikeln publicerades

Ingmans glassfabrik i Åhus läggs ner och 31 anställda mister jobbet. På måndagen inleddes förhandlingarna om förslaget att flytta produktionen till Finland och Litauen.

Solen sken över den 60 år gamla fabriken i utkanten av Åhus igår eftermiddag, men för de 31 anställda var det antagligen mest molnen som var synliga när de lämnade arbetsplatsen för gårdagen. När ledningen för Unilever igår besökte Åhus för att berätta om sina planer står det klart att Livsmedelskommunen har drabbats av ännu ett varsel.

– Ingman i Åhus hade en omsättning 2011 på drygt 70 miljoner kronor och en förlust på över fem miljoner kronor. För 2012 väntas förlusten bli ännu större. Vi har tittat på olika möjligheter att förbättra ekonomin, men det har inte gått. Det enda vi till sist kunde föreslå facket och personalen var att lägga ner fabriken i Åhus och flytta produktionen till de andra Ingmanfabrikerna i Finland och Litauen, sa Henri de Sauvage, vd för Unilever Norden.

Produktionen i Åhus är helt enkelt för kostnadskrävande för Unilever, förklarar Eva Irdman, HR-chef på Unilever Sverige.

– All tillverkningsindustri är kopplad till höga fasta kostnader och speciellt utmärkande för glasstillverkning är den höga fasta kostnaden för fryskapaciteten. Det i sin tur kräver stora volymer för att fördela de fasta kostnaderna och idag tillverkas åtta miljoner liter glass i Åhus, vilket är en väldigt liten volym, säger Eva Irdman.

Hon säger att MBL-förhandlingar med de anställda inleddes igår och fortsätter nästa vecka.

– MBL-förhandlingarna måste vara avklarade innan formellt beslut fattas. Skulle det beslutet fatts innebär det isåfall arbetsbrist för de anställda i Åhus och om så blir fallet ska vi från Unilevers sida göra allt för att hjälpa de som drabbas att finna sig en ny framtid.

Även om det i dagsläget är ett förslag och att det formella beslutet att lägga ner verksamheten i Åhus inte är fattat, ser ledningen få möjligheter att rädda den kvar.

– Idag är det svårt att se det. Vi har gjort en studie sedan vi köpte Ingman i början av 2012 och ägnat tid åt att förstå verksamheten, hur den bedrivs, hur den ser ut idag, vad dess möjligheter är. Vi har verkligen övervägt och tittat på olika lösningar, men givetvis kan det komma upp nya förslag under processen och då ska vi absolut undersöka dem, säger Eva Irdman.

Fabriken kör på tills vidare. När själva stängningen kan bli aktuell, hade ledningen i går inget svar på.

– Det blir klart först efter att vi har haft förhandlingarna med de fackliga organisationerna. Vi ska givetvis ge dem den tid de behöver för att sätta sig in i frågan, bearbeta den och diskutera saker och ting ordentligt, säger Eva Irdman.

I dag tillverkas fyra av Ingmans varumärken i Åhus. Störst är produktionen av den mjölkfria glassen Tofuline och i fallande volymordning tillverkas även Åhus Glass, Swedish Glace och Rice. Alla fyra varumärkena kommer att finnas kvar i Ingmans sortiment, men tillverkas någon annanstans. Det innebär bland annat att Åhus Glass sannolikt ska tillverkas i Finland. Åhus Glass är idag bara ett av flera märken inom Unileverägda GB glaces sortiment.