Falsk kräftsmak med dill och tomat
Kräftströmming har bjudits på sommarens smörgåsbord i generationer men ändå alltid varit en rätt lite på undantag vid sidan av inlagd sill och stekta strömmingsflundror. Kräftströmmingen är värd ett bättre öde än så och serverad med färskpotatis eller kanske sensommarens första potatismos är den en delikatess att värna om.
Kräftströmming är en strömmingslåda som kan serveras varm eller kall. Kräftsmaken blir tydligast när den serveras kall.
Viktigt! Tänk på att rulla strömmingen med köttsidan utåt. Det ger extra saftig och fin smak åt fisken som ges möjlighet att suga åt sig all den goda smaken från dillfrö, öl och tomater.
Kräftströmming
4 personer
600 g rensad strömming
1 1/2 tsk salt, gärna flingsalt
1 tsk smör till formen
1 dl hackad dill
1 msk dillfrö (finns som torkad krydda)
4 msk tomatpuré
1 dl öl
3-4 tomater
1. Lägg den rensade strömmingen i en bunke och strö över salt.
Rör om med hand eller träsked och rulla sedan strömmingen med skinnsidan utåt. Börja från stjärten och lägg rullarna tätt i smörad, ugnsfast form.
2. Hacka dill. Strö den hackade färska dillen tillsammans med torkade dillfrön över strömmingsruladerna.
3. Blanda tomatpuré och öl i bunke och slå blandningen över strömmingsruladerna.
Avsluta med tunna skivor färsk tomat. Täck med folie och grädda 20 minuter i 200 graders ugn. Serveras ljummen eller kyld med kokt potatis eller potatismos och sallad. (TT Spektra)