New Articles

Sex anhållna för helikopterrån

New Articles Artikeln publicerades

(Uppdaterad) Sammanlagt är det sex personer som har anhållits misstänkta för inblandning i helikopterrånet i Västberga, uppger Södertörns tingsrätt för TT.

De anhållna är en 34-åring från Norrtälje, en 38-årig stockholmare, en 36-årig man från Enskede, en 31-årig man från Hägersten och en 29-årig man från Norsborg. De misstänks för grovt rån. En 21-årig man från Bagarmossen är misstänkt för medhjälp till grovt rån, enligt de handlingar som lämnats in till Södertörns tingsrätt.

Ingen av männen tycks tidigare ha begått riktigt grova brott, åtminstone att döma av de rättsfall där de varit inblandade i Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt. Flera har ingen brottshistorik alls. Den yngste av dem, 21-åringen, har varit inblandad i flest rättsfall, sex stycken sedan 2004 i Stockholms tingsrätt. Det rör sig om skadegörelse, narkotikabrott, övergrepp i rättssak samt stöld alternativt häleri.

34-åringen har varit elev vid Roslagens helikopterflyg i Norrtälje.

– Han gjorde sin utbildning här för omkring 15 år sedan men har aldrig jobbat hos oss, säger Christer Öhlund, skolchef, till TT.

Enligt skolchefen har han endast ett privat flygcertifikat. Han har alltså inte tillstånd att flyga som yrkespilot.

Mannen har regelbundet haft kontakt med flygskolan och brukar hyra en helikopter för att nöjesflyga. Senast han gjorde det var i somras.

Enligt skolchefen fanns det planer på att han skulle arbeta som fotograf åt företaget men planerna genomfördes aldrig.

Christer Öhlund blev chockad när han fick veta att mannen anhållits misstänkt för delaktighet i rånet.

– Jag tror inte att han är skyldig. Han kan inte ha gjort det här ens i min fantasi. Han är alldeles för snäll och trevlig för att ha utfört en sådan här sak, fortsätter Christer Öhlund.

Advokat Leif Silbersky försvarar den gripne 34-åringen. På frågan hur hans klient mår svarar han:

– Man mår aldrig bra när man blir gripen då man anser sig vara helt oskyldig.

De anhållna har förhörts. I övrigt är polisen förtegen om uppgifter och vill inte avslöja om de kände varandra före rånet.

Senast på onsdag klockan 12 ska kammaråklagare Leif Görts ta ställning till om han ska begära männen häktade.