New Articles

Wizex, 30 fyller 40

New Articles Artikeln publicerades

Wizex fyller 30 i år. Fast 40. För 1973 såldes en redan etablerad dansorkester till ett gäng ungdomar i Osby som senare skulle nå en ännu större publik. Som 1982 när Kikki Danielsson sjöng Miss decibel i Melodifestivalen och Wizex sålde drygt 500000 ex av två olika lp-skivor.
– Jo, de har varit duktiga. Wizex har alltid stått för kvalitet, med skickliga vokalissor som särskilt varumärke, säger Lasse Nordh, 59.
Nordh, basist, vet. Han var med från början. Redan 1957 när Ulrik Wittman satte ihop en orkester där merparten av medlemmarna var 13-14 år unga.
– Vi övade varje söndag på Anitastrumpans bar i Knislinge och efter åtta månader gjorde vi vår första spelning, i Agunnaryd. Gaget var fem spänn, minns Nordh.
Ulrik Wittmans i originalsättning var: Benny Persson, trummor, Ulrik Wittman, gitarr, Gustav Aurell, saxofon/klarinett, Johan Uppström, trumpet, Lasse Nordh, bas och Mona Johansson, sång.
Sommaren -59 gjorde orkestern sensation när kapellmästaren köpte in en orgel och året därpå blev Git Elwing ny vokalissa.
– 1963 ville Ulrik Wittman sälja. Affären blev klar den förste mars och jag var den ende kvarvarande originalmedlemmen, berättar Lasse Nordh.
På lördag är det alltså exakt 40 år sedan Wizex bildades. Lasse Nordh, som lämnade dansmusiken 1965, berättar om en bortglömd storhetstid:
– Jag noterar att ”nuvarande” Wizex berättar på sin hemsida hur bandet bildades i Osby 1973. Men jag tycker inte att man skall dölja historien och sanningen är att vi redan 1964 omsatte 500000 kronor om året. Ulrik Wittman sålde bandet för 35000 kronor, men vi hade bokningar värda 720000. Det motsvarar väl en nio-tio miljoner i dagens penningvärde, så visst blev det en ganska bra affär.
Blir det någon återförening i samband med jubileumsdagen?
– Nej, det verkar inte så. Men vi som är kvar håller kontakten och vi får väl i alla fall köpa var sin bakelse och snacka minnen över telefon.
Anders Mårtensson