Allt ljus på Kantorn – final på fredag

Hässleholm Artikeln publicerades
1 På fredag är det finaldags för Fredrik Lexfors alter ego Kantorn i tv-programmet "Talang 2017" på TV4. 2 bilder
Foto:TV4
1 På fredag är det finaldags för Fredrik Lexfors alter ego Kantorn i tv-programmet "Talang 2017" på TV4.

17 år som musikalartist. Ofta i de stora uppsättningarna, på de största scenerna. Nästan alltid i de bakre leden. Nu tar Fredrik Lexfors steget fram. Kliver rakt in i folkhemmet med sitt alter ego Kantorn – finalist i TV4:s "Talang"

Någon som missat hajpen? Runt killen med spretig professorsfrisyr, hopplöst omodern utstyrsel. Han som ofta intar scenen med hoverboard och tar höga toner sittande på knä. Möt Kantorn. Eller, förlåt, Fredrik Lexfors.

– Hej! Jo, det är jag. Kantorn vilar rösten.

Lexfors är musikalartisten som växte upp i Vinslöv, men hamnade i Stockholm när karriären tog fart. Det finns en stor publik som sett honom på de stora scenerna, i "Les Misérables", "Singin' in the Rain", "Jesus Christ Superstar", "Evita", "Jersey Boys" ... Under våren, sommaren och ingången till hösten stämplar Lexfors in på Stadsteatern i Stockholm, med en roll i "Billy Elliot".

– Jag älskar det jag gör och har jobbat så i 17 år. Men när du nästan alltid hamnar i de bakre leden finns det en längtan efter något annat, och där kommer Kantorn in. Egen Youtube-kanal, final i "Talang". Plötsligt skriker alla "yeah!". Vad ska jag säga? Det är galet. Men kul, förbaskat kul!

"Talang", ja. TV4-tävlingen där Lexfors gjort Kantorn till folkhemshjälte, senast med ett bejublat semifinalnummer. Abbas "Lay all your love on me", backad av en kör, men – så klart – med allt ljus på huvudpersonen.

– Den grejen började med att vokalgruppen Riltons Vänner tog kontakt. De följer Kantorn på Youtube och ville göra något ihop med honom som de kunde lägga upp på sin egen kanal. Han kom till deras vardagsrum, kände sig osäker – till en början. Men tog över. Det blev en jättekonstig stämning i rummet.

Nu är Kantorn "Talang"-finalist, och Fredrik Lexfors funderar:

– Efter semin känns det som att Kantorn redan är en vinnare. Men nu är han i final och det finns en hajp. Mitt löfte till publiken: Det bästa, och konstigaste, Kantorn kan tänka sig.

Vem är han egentligen, alter egot?

– En ensam figur som representerar landsbygden. Min fru, Lisa, kommer från Uppsälje, en liten by nära Dala-Järna, och man kan säga att det var där Kantorn föddes. Han blev en dalmas.

Hur dök han upp vid din sida?

– Vi träffades första gången julen 2013. Lisa och jag kollade våra facebookflöden och såg en massa bilder på granar och söta barn med paket. Gulligt, men nästan lite tradigt och enformigt. Alltså bestämde vi oss för att i stället lägga upp något riktigt fult. Vi hittade kläderna i svärfars garderob och en "scen" framför en massa tomtar utanför Lisas brors hus. Jag skulle stå och sjunga "O, helga natt". Men allt kom inte med på bild, så jag satte mig på knä.

– Där satt Kantorn, säger Lexfors, och där sitter han kvar. Men sångtekniken har utvecklats, han har hittat en bättre klang.

Berätta om tekniken?

– När Kantorn sitter där han sitter blir det lättare att hålla en ton som slängs upp i näsan.

Är Kantorns genombrott också Fredrik Lexfors genombrott?

– Lisa och jag gillar honom skitmycket. Vi filmar hela tiden. Han dyker upp i olika sammanhang – bröllop, kalas – och sprider en jävla konstig stämning. "Talang" har gett honom en större publik. Det känns som att Kantorn äntligen får sin chans, och den vill jag att han tar.

– Jag har kontrakt för "Billy Elliot" fram till november. Men därefter ... Jag hoppas att det är Kantorn som bestämmer. Han får gärna bli ett heltidsjobb två år framåt.

Har hört att han lämnar Dalarna i sommar?

– Kantorn ska ut och resa lite. En festival i Söderhamn, en gatufest i Orsa. Och så kommer han tillbaka till Västergårda i Vinslöv.

– Du, förresten, säger Lexfors. Innan vi lägger på ... vill du att han sjunger lite?

– Eh, visst ...

I bakgrunden: "Kantorn, kom hit är du snäll. Sjung i luren."

En nasal ton växer sig starkare och starkare. Killen är klar för final.

Se Kantorns "Talang"-klipp här:

Fakta

Fredrik Lexfors

Vem: 42-årig musikalartist. Uppvuxen i Vinslöv, bosatt i Stockholm.

Musikal: Lexfors är utbildad vid Performing Art School, Dansforum i Göteborg. Hans cv innehåller roller i flera stora musikaluppsättningar som "My Fair Lady" och "Singin' in the Rain" på Oscarsteatern, "Jesus Christ Superstar" på Maximteatern, "West Side Story" på Malmö opera, "Jersey Boys" på Chinateatern och "Evita" på Göteborgsoperan.

Tv: Han har också medverkat i tv-produktioner som "Tidsdeckarna", "Sagan om Sverige", "Tack gode Gud" och "Kommissarie Späck", samt i långfilmen "Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult".

Aktuell 1: Medverkar i "Billy Elliot" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Aktuell 2: Alter egot "Kantorn" har tagit steget från att vara en kultfigur hos Youtubepubliken till att bli folkhemsfavorit som finalist i TV4: "Talang". Finalen sänds på fredag den 19 maj.

Visa mer...