Ett bokslut värdigt dansbandskungar

Nöje Artikeln publicerades

De skulle ha kunnat fira boksläppet med utrullad röd matta till Café Opera och gäster från festfixaren Mikael Bindefelds kändislistor. Men inte Lasse Stefanz och författaren Thomas Deutgen. Sveriges dansbandskungar firar i en bokhandel på hemmaplan, med nära och kära, tillresta fans och gamla vapendragare.

Strålande sol, partytältet uppspänt och snittarna framdukade. Ett visst nystöpt vin i glasen. Och välbekanta ansikten därunder.

- Jag har sett dig på tv, säger en beundrinna och räcker fram den digra boken med sin lite räfflade yta.

Författaren Thomas Deutgen skriver autografer, har övat sedan tiden i "Dansbandskampen". Dansbandsexperten bakom verket om Kristianstadsorkestern är nöjd, så klart, men lyckades ändå förvånas under tiden med bandet på turnévägarna, trots att han redan "visste allt".

- De har ju hållit på så himla länge, har spelat i hela sitt liv men driver det hela tiden framåt, är fortfarande så på hugget!

Tillsammans med fotografen Lina Haskel spenderade de fem veckor med bandet.

- Det var en fantastisk upplevelse, minst sagt. Det var ett jäkla tempo! De är som en explosion – energi, energi, energi hela tiden! Och de satte inte upp någon fasad utan var sig själva hela tiden, säger Haskel.

Bjuder på några låtar

Från en provisorisk scen bjuder sångaren Olle Jönsson på ett par nya spår från senaste plattan innan det är dags för signering. På andra sidan gågatan står Rose-Marie Scharin och sjunger med ord för ord i "Jag far till Waco". Hon har följt bandet i 20 år. Verkligen. Åkt till alla spelningar, över hela landet. Rosie är också med i boken. Måttar två decimeter med fingrarna. "Så här mycket". Nu har hon farit de 50 milen hemifrån Örebro för att sjunga med i "Waco".

- Första gången jag hörde Lasse Stefanz var för 20 år sedan, på Jacobs loge i Degerfors. Jag dansade inte, stod bara intill väggen och lyssnade. Det bara small till liksom! Killar kom fram och ville dansa men jag hade inte tid, jag var tvungen att lyssna. Det är något med Olles röst. Jag kan fortfarande inte sätta fingret på vad det är!

Hasse Sigfridsson slutar

Bokreleasen innebär också ett bokslut för medgrundaren Hasse Sigfridsson som nyligen tog beslutet att pensionera sig från dansbandssvängen efter 45 trogna och händelserika år. Hasse Sigfridsson räknar med en stor portion fritid nu när han faktiskt ska få stanna hemma på helgerna och umgås med familj och vänner.

- Frun tycker nog det ska bli skönt att ha mig hemma.

- Du ska städa och laga mat. Jag jobbar ju fortfarande, säger Eva Sigfridsson och skrattar.

- Det här var nyheter för mig, jag kanske får börja jobba igen, säger Hasse innan han får summera sitt eget bokslut med Lasse Stefanz:

- Det har varit ett fantastiskt privilegium att få vara med om det här i nästan över 45 år. Det är få förunnat att få uppleva i vår genre.

Läs mer i fredagens Kristianstadsbladet.