"Idol"-Magnus blir personlig

Tv Artikeln publicerades

Förra veckan kallades Magnus Schönberg för "Ove i 'Solsidan' på firmafest" av "Idol"-juryn. I fredagens final ska han vända på steken med en låt som speglar hans egen livsresa. "Det kommer nog att bli rätt laddat", säger han.

"Idol"-deltagaren Magnus Schönberg har gått igenom en tuff period. I början av förra året separerade han från sin flickvän och lever nu som ensam pappa till 4-åriga dottern Jolie.

– Mitt självförtroende fick sig en törn under början av 2016, så det har tagit ett tag att ta sig tillbaka till glada och spralliga Party-Mange, säger han.

Just därför kändes det som ett slag i magen när hans tolkning av discodängan "Blame it on the boogie" kallades för "Ove i 'Solsidan' på firmafest" av jurymedlemmen Alexander Kronlund. 29-årige Magnus Schönberg, som tillhör det äldre gardet i startfältet, tänker dock vända på belackarnas åsikter med en låt som kommer att kännas lite extra.

I fredagens final är temat "Det här är jag", där deltagarna får välja en låt de tycker representerar dem. Magnus Schönberg ska sjunga "Mercy" av Shawn Mendes. Texten speglar hans egen resa och tuffa tid, förklarar han.

– Jag får berätta storyn om kanske inte den jag var, utan den jag har blivit. Det är en låt som ger utrymme för att visa min sångkapacitet, så tajmingen kunde inte ha varit bättre.

Under "Idol"-resan har familjen haft en stor roll. Magnus Schönbergs mamma följde med till hans audition och lade till och med in ett gott ord för honom framför juryn.

– Det var inte min idé att skicka mamma in till juryn, utan det var Pär (Lernström) och produktionen som ryckte med henne. Men morsan tyckte att det var skitkul.

Den största inspirationskällan är förstås dottern. Förra veckan fick TV4 tänja på 7-årsgränsen de har för att få sitta i publiken, och lät Jolie se sin pappa sjunga. På fredag blir det en ny uppesittarkväll för 4-åringen.

– Hon säger att hon är superstolt. Det är ju delvis för henne jag gör det här. (TT)

Fakta

"Idol"

Låtarna i fredagsfinalen

Chris Kläfford: "Take me to church" (Hozier)

Kevin Klein: "Yesterday" (The Beatles)

Jemima Hicintuka: "Blow your mind (Mwah)" (Dua Lipa)

Magnus Schönberg: "Mercy" (Shawn Mendes)

Kevin Olsson: "Jealous" (Nick Jonas)

Olivia Åhs: "The power of love" (Celine Dion)

Joakim Jakobsson: "Rude" (Magic!)

Gabriel Cancela: "Just the way you are" (Bruno Mars)

Erika Bitanji: "Titanium" (Sia)

Noah Gerstenfeld: "2U" (Justin Bieber)

Hanna Ferm: "Bleeding love" (Leona Lewis)

Magnus Schönberg

Född: 13 april 1988

Bor: Östersund

Bakgrund: Arbetar till vardags på Ica Maxi med diverse arbetsuppgifter. Trots att pappa Hans Schönberg har varit dansbandstrummis i många år inledde Magnus sin musikbana relativt sent, då han på gymnasiet placerades i en gitarrgrupp för nybörjare. När alla spelade tillsammans tyckte Magnus Schönberg att det lät så illa att han köpte en gitarr och gick hem och övade flera timmar varje kväll. Han fick byta till en mer erfaren gitarrgrupp, men insåg att han var betydligt sämre än de andra. Då släppte Magnus Schönberg sitt fokus på gitarren och började sjunga i stället.

"Idol"-resa: Hade med sig sin mamma till audition. Framför juryn tog han sig smärtfritt vidare när han utrustad med gitarr sjöng sig igenom Ed Sheeran-låten "Castle on the hill". I kvartsfinalen hyllades han för sin insats i en annan Sheeran-låt – "Shape of you" – vilket fick Nikki Amini att utbrista "nu har du charmat hela Sverige". Tyngre gick det dock för Magnus Schönberg i förra veckans fredagsfinal, då juryn jämförde honom med Ove Sundberg, Austin Powers och björnen Baloo.

Visa mer...