Med sikte mot scenen

Nöje Artikeln publicerades

När hon var 14 år släppte hon sin första singel. Nu, tre år senare, kommer fullängdaren med Åhussångerskan Erika Hansson.

I fjol vann hon den regionala uttagningen av "Svensktoppen Nästa". I hällande ösregn sjöng Erika Hansson "Walking in sunshine", signerad Kristianstadsproducenten Jörgen Andersson. Det är också han som ligger bakom tre av originallåtarna på purfärska albumet "Beautiful life", och som titelspåret indikerar ryms här så väl engelska som svenska låtar.

- Vi har spelat in låtarna under ett rätt så stort spann, det är snart ett och ett halvt år sedan vi började. De engelska låtarna är mer åt pop- och countryhållet, med lite Enya-stämmor. De svenska rör sig lite mer åt visa-, schlager- och moderna dansbandshållet med akustiska inslag. Det är en stor dröm som går i uppfyllelse.

En annan dröm är förstås Melodifestivalen, Jörgen Andersson och Erika Hansson har skickat in flera bidrag, men sångerskan konstaterar krasst att de medverkande kanske i stora drag är festivalgeneralen Christer Björkmans bekanta. Förhoppningen med debutplattan är framför allt att radiostationerna ska nappa. Redan nu är hon ett bekant namn även på norska, finska och danska radiostationer.

- Det är inte många musikredaktörer som bryr sig om en singel, men får de en hel skiva så är chansen större att de lyssnar.

Jöback förebild

Erika Hansson är en känd röst i trakten. Talangjakter, välgörenhetskonserter, bröllop och dop, 17-åringens meritlista är lång. Sångkarriären är en dröm som tog fart redan i sju, åtta års åldern när hon hörde Peter Jöback sjunga huvudrollen i Disney-filmen "Aladdin".

- Carola var ju nummer ett. Fast i dag tycker jag att hon skriker för mycket. Och så gillade jag Emilia jättemycket, hon som sjöng "Big Big World" i basker. Men det var först när jag sjöng "Hela världen för mig" på en skolavslutning i fyran som jag verkligen kände att det här ville jag göra.

Det är Jöbacks bredd och rika musikaliska repertoar som gör pop- och musikalartisten till en förebild. Och bredd är också vad Erika Hansson vill visa, både med debutplattan och framöver.

- Jag vill inte bli "nästa Sanna Nielsen", även om jag förstår att folk gör den jämförelsen. Och jag blir ju glad om man säger att vi har samma klang. Men jag gillar så väl pop som visa, Frank Sinatra, soul och gospel. Whitney Houston är en favorit. Och jag tycker om att berätta en historia.

Musikaldrömmar

Historieberättandet är något annat hon har gemensamt med Peter Jöback. I fjol var hon med i Underhållningspatrullens uppsättning "Sweet Charity" och årets dessförinnan i "Oliver!" på Kristianstads teater, och det gav mersmak. Efter det påbörjade musikprogrammet på gymnasiet i Sölvesborg hoppas Erika Hansson på att komma in på musikalteaterskolan i Bjärnum.

- Och sedan förhoppningsvis musikalutbildning på teaterhögskolan i Göteborg, funderar Erika Hansson, som inte tänker hålla framtiden helt utstakad.

- Jag kanske kommer på att jag vill bli musiklärare, journalist eller advokat så småningom. Men jag kommer alltid att sjunga.