Med siktet inställt på öst

Nöje Artikeln publicerades

I går släppte syntbandet Endless Shame sitt tredje album "Generation Blind", med en tuffare, lite hårdare utveckling av bandets melodiösa sound.

Kristianstadsakten består av två tredjedelar av Autodafehs medlemmarna och frontas av sångaren och låtskrivaren Mattias Nybble. Endless Shames debutalbum renderade en nominering på svenska Manifestgalan i kategorin synt 2008. Nu släpps purfärska "Generation Blind" i Europa med kommande distribution i USA.

– Endless Shame lutar lite mer åt det klassiska synthållet, den mer melodiösa syntmusiken som vi har moderniserat med lite mer inslag av pop och rock. Endless Shame har en lite större publik, beskriver Mika Rossi när han försöker skilja de olika banden åt.

– Mattias texter är lite djupare, mörkare. "Generation Blind" syftar på "Generation Free", dagens ungdomar som förväntar sig att allt ska vara gratis, serverat, fortsätter han.

Italiensk plattform

Endless Shame låg tidigare på amerikanska kultbolaget A different Drum, där flera av de stora i genren samlats. Men många signade band gör att skivsläppen hamnade på vänt. Endless Shame valde att byta till det italienska bolaget EK Products och det i ett land som seglat upp jämte Tyskland som ett spirande syntmusik-Mecka. Videon till nya albumets förstasingel "The Reaper" spelades in i Napoli.

– Syntgenren börjar komma tillbaka ordentligt i Italien nu och de som sysslar med det är riktiga eldsjälar, säger Mika Rossi.

Scenshow

Till skillnad från Autodafeh väntar Endless Shame med att följa upp skivsläppet med turnéer.

– Vi tar det lite lugnt och siktar på hösten. Allting har gått så fort och vi vill hinna bygga upp för en scenshow – med visuella effekter, filmprojiceringar ... Hittills har vi bara gått upp på scenen och rivit av låtarna.

Tanken är att ett gäng USA-gig ska bokas in till hösten, och intresse har även strömmat in österifrån.

– Syntmusiken håller på att etablera sig rejält i Ryssland och det har vi redan märkt av, säger Mika Rossi.