Nöje: Daniel Norgren tar det i farten

Musik Artikeln publicerades
Daniel Norgren släpper albumet ”Wooh dang”, därefter ger han sig ut på turné. ”Ni kommer att få se ganska 'goodlooking guys' som kommer att spela 'some sweet, sweet soul music'', säger han.
Foto: Jessica Gow/TT
Daniel Norgren släpper albumet ”Wooh dang”, därefter ger han sig ut på turné. ”Ni kommer att få se ganska 'goodlooking guys' som kommer att spela 'some sweet, sweet soul music'', säger han.

I ett ödehus mitt i skogen blev musikern och ljudnörden Daniel Norgrens album "Wooh dang" till. Målet under processen var att inte tänka för mycket.

– Kanske att jag mer tar det i farten. Springer samtidigt som jag kastar pil och försöker träffa mitten, säger Daniel Norgren.

Bättre än julafton, men inte i närheten av sonens födelse – så beskriver Norgren känslan av att till slut få släppa album. Den kommande "Wooh dang" blir hans åttonde i ordningen och han beskriver albumet som väldigt extrovert:

– Den är lite som att öppna ett fönster när det är vår, och så får du in lite värme och fågelkvitter i stället för att stänga in dig och läsa en bok. Jag föreställer mig den som en vildvuxen trädgård.

Han är bosatt på landsbygden en bit utanför Borås, "skriv 'i skogen'", säger han under intervjun. Liksom många gånger tidigare i Daniel Norgren-sammanhang har omgivningen kommit att prägla musiken. När han spelade in "Buck" 2013 åkte han runt i sin bil om nätterna och spelade in ljud från skogen – även nu hörs naturen på plattan.

 

Under inspelningsfasen flyttade Norgren med musiker in i ett gammalt övergivet hus, en vit trevåningsvilla präglad av snickarglädje. Tidigare har huset tjänat som textilfabrik och äldreboende – så klart spökar det också på platsen.

Där, bland solblekta möbler och ett till en början ostämt piano som redan fanns i byggnaden, blev albumet till.

– Visionen var att inte tänka för mycket och att låta saker och ting ske. Jag ville göra lite av en liveskiva i studion, säger han.

Att befinna sig långt från musikindustrins kärna har satt sin prägel på skapandet.

– Jag har aldrig bott i staden men jag tror att en frukt av att jag har bott på landet nära naturen, är att det har gett en dialekt till musiken. Det är inte någonting jag har siktat på, det kommer av sig självt, säger Daniel Norgren.

 

Han växte upp i en familj med många musiker, vaknade under sin barndoms morgnar av att musik av band som The Beatles spelades. Han spelade själv lite piano och lärde sig gitarr på en ranglig historia från återvinningsstationen. Vid 15 års ålder visste han att det var det här han ville göra i livet. Med hjälp av vännen Pelle Nyhage började han spela in, Nyhage grundade skivbolag och nu turnerar Daniel Norgren både i Sverige och utomlands.

Skulle du beskriva dig som en kändis?

– Nej. Jag sög lite på frågan, men jag har svårt att tänka så. Jag kanske per automatik blir något slags kändis men jag har inte haft någon tanke på det. Det kanske beror lite på hur vi har vuxit fram, jag har inte behövt vara i kändisvärlden och jag har inte velat vara i en sådan värld heller.

Daniel Norgren beskriver sitt nya album som extrovert och har försökt att inte tänka för mycket under processen.
Foto: Jessica Gow/TT
Daniel Norgren beskriver sitt nya album som extrovert och har försökt att inte tänka för mycket under processen.

Fakta

Daniel Norgren

Daniel Norgren föddes 1983 i Borås. 2007 släppte han debutalbumet "Kerosene Dreams". Han har bland annat gett ut fullängdarna "Buck" 2013 samt "Alabursy" och "The green stone" 2015. Nu är han aktuell med "Wooh dang".

Turnédatum: 27/4 Göteborg, 28/4 Stockholm, 29/4 Borås, 30/4 Sundsvall, 2/5 Luleå, 3/5 Umeå, 4/5 Gävle, 5/5 Göteborg, 18/5 Köpenhamn, 26/4 Oslo.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.