Stenmarck – rena slalomkarriären

Nöje Artikeln publicerades

Han har elva syskon, har åkt Vasaloppet två gån-ger och varit sångare i Sha-Boom. Martin Stenmarcks väg till toppen har inte varit rak. Här berättar Sveriges hopp i schlager-EM om de mer okända ögonblicken i karriären.

Om inte den där rödhåriga killen varit så bra hade Martin Stenmarck förmodligen inte sjungit för Sverige i schlager-EM nästa lördag. Då hade tioårige Martin från Stockholm istället blivit Birk i filmen "Ronja Rövardotter". Men nu blev det Dan Håfström som fick rollen i Astrid Lindgren-klassikern.

– Jag var med på slutet i "castingen". Det var bara vi två. Jag hade kunnat bli skådis, berättar Martin Stenmarck och skrattar, så här drygt 20 år efteråt.

Men han fick ett tröstpris, som ledde till hans kanske mest okända roll. Kvinnan som skötte uttagningen till "Ronja Rövardotter" var även ansvarig för att hitta svenska röster till dubbningen av sagofilmen "Den oändliga historien" och valde Martin Stenmarck, som gjorde rösten till Atreyu.

– Det är jag stolt över. Det har varit lite min grej, när man har vuxit upp, att gå in i videobutiken och visa upp fodralet för folk, säger Martin Stenmarck, som hoppades få filma mer i ungdomen. I tonåren flyttade familjen Stenmarck från Stockholm till Dyltabruk, norr om Örebro. Han var en väldigt energisk ung man som ofta cyklade de tre milen hem från Örebro och som skaffade sig tillräcklig kondition för att åka Vasaloppet, vilket han har gjort två gånger. Den andra gången så sent som för tre år sedan.

Det var trångt hemma. Martin Stenmarck har hela elva syskon.

– Det var kanon. Det är inget mer än att det är en stor familj. För mig har det inte funnits något annat, så för mig känns det fullt normalt.

Redan tidigt blev musiken viktig och i tonåren frontade Martin Stenmarck hårdrocksbandet Lorien. Med i bandet var även Clas Olofsson och Fredrik Land, numera i rockbandet User, och Niklas Edberger, en av låtskrivarna bakom schlagervinnaren "Las Vegas".

– Vi spelade rätt symfonisk hårdrock, från Metallica till Toto, och lät väl som 80-talsbandet Mr Mister, berättar Niklas Edberger.

Men Martin Stenmarck nöjde sig inte med det. Han gav ut en singel, "En bomb", skriven av Örebroprofilen och schlagervinnaren Stephan Berg, mannen bakom "Fångad av en stormvind" i början av 90-talet och när Lorien trappade ner kom nästa stora uppdrag – ersätta Dag Finn i självaste glamrockbandet Sha-Boom.

– Jag blev uppringd av Peo Thyrén och det slutade med att jag hoppade in i Sha-Boom under en sommar. Det var intressant, men inte riktigt min pryl. Så jag hoppade av. Det blev ändå två singlar och en sommarturné med framgångar i Norge, innan Martin Stenmarck hoppade vidare till nästa projekt. Han har alltid varit sådan, säger han, rastlös och nyfiken på att pröva nya saker hela tiden. 1994 flyttade Martin Stenmarck till Stockholm och arbetade som underhållare på showkrogen Wallmans salonger. Det blev några modelljobb, reklamfilmer och ett samarbete med Dr Alban för att bli pojkbandsstjärna. Men det blev bara en singel, ledmotivet ur TV3-såpan "Vita lögner" med gruppen Jo-DM, med sin bror David Stenmarck.

– Jag var egentligen bara bakgrundsångare. Det var Jocke Bergström och lillebror David som var frontfigurerna.

Även det rann ut i sanden, men då hade Martin Stenmarck nått fram till rollen som i mångas ögon ända fram till i våras skulle definiera honom – som musikalstjärna. Med rollen som Tony i "West Side story" på Oscars i Stockholm hösten 1997 fick han ett jättegenombrott . Han fick stipendium av Peter Flack, utsågs till Sveriges sexigaste man i tidningen QX, och fick medverka i såväl "Allsång på Skansen", som "Så ska det låta" i tv, spela titelrollen i "Jesus Christ superstar" i Stockholm och kom sedan i kontakt med Robert Wells som gav honom ytterligare en skjuts i karriären som sångare på "Rhapsody in rock"-turnéer.

Men allt har inte gått sprikrakt uppåt. År 2000 fick han massiv kritik när han var konferencier för Fotbollsgalan.

– Det var en intressant upplevelse. Där blev man inkastad lite hipp som happ och fick enormt mycket mer att göra än vad som var tänkt. Hade inte jag varit med hade den showen brakat sönder och samman. Det var en pärs, men sådant ska man också gå igenom.

Martin Stenmarck har de senaste åren försökt tvätta bort musikalstämpeln genom att släppa två skivor med rockmusik och sätta upp en egen show på Blue Moon Bar i Stockholm. Han är dock glad för att karriären inte har gått sprikrakt.

– Det är därför det har gått så bra. På något sätt korsades alla snåriga stigar på samma ställe så att det stämmer nu. Jag trivs bra i den rollen, det som har blivit. Hade jag inte gjort de här olika grejerna innan hade jag inte blivit det jag är i dag.

Och rollen han vill ha är den som stor entertainer, Robbie Williams är en förebild. Snart kommer det en skiva med låtar som påminner om "Las Vegas".

– Min ambition var att börja spela in nu i vår, men vi skriver för fullt, så det blir nog att vi gör den under sommaren. Ambitionen var att vara klar till hösten, men i värsta fall blir det till nyår.

Men först ska Martin Stenmarck till Kiev och försvara de svenska färgerna i schlager-EM den 21 maj. Han tror det går bra.

– Det enda jag kan säga är att de andra länderna kommer att få det svårt att göra ett bättre nummer än vad vi skickar från Sverige. (TT Spektra)Mikael Forsell