Ternheim om LA-livet: Inte så glamouröst

Musik Artikeln publicerades
Anna Ternheim är aktuell med ett nytt album.
Foto: Hanna Franzén/TT
Anna Ternheim är aktuell med ett nytt album.

Inte ens solskensdränkta stränder i änglarnas stad kunde få Anna Ternheim att komma bort från sin mörka skandinaviska ton. Nu är hon tillbaka med nya lågmälda poplåtar om kärlek.

På nya "A space for lost time” vill Anna Ternheim att lyssnaren ska "föras bort i sina egna tankar, komma in i en annan värld".

– Jag trodde att skivan skulle få en ljusare prägel eftersom den spelades in i Los Angeles. Jag hade en tanke om att få in lite americana eller singer-songwriter, säger Anna Ternheim per telefon.

Hon befinner sig i Hamburg för en smygpremiär av höstturnén, som bara stannar på fem orter i Sverige.

Hon fortsätter sin tankegång.

– Jag tycker att den fortfarande har den där mörka, skandinaviska tonen i sig. När man lyssnar känns det inte som ett gigantiskt kliv från vad jag har gjort innan.

Det har gått 15 år sedan Anna Ternheim släppte sitt första album, ”A space for lost time” blir hennes sjunde. Många av låtarna på den nya plattan är skrivna tillsammans med Björn Yttling, producenten som även är känd för att vara mellannamnet i indiepopgruppen Peter Bjorn and John.

– Det gav mig jättemycket energi, jag har ju suttit själv i alla år. Sedan var inspelningen knepigare, som det brukar bli på varje skriva. Man vet inte innan var problemen kommer att uppstå, säger hon.

Hon berättar att det blev en balansgång mellan det minimalistiska och att ändå göra låtarna rättvisa.

– Jag hade tänkt mig någonting mer avskalat, sedan kändes det som att det inte nådde hela vägen. De är poplåtar, de mår bra av trummor och arrangemang, att få växa sig lite större.

Under flera års tid har Anna Ternheim bott i både musikstaden Stockholm och världsstaden New York. Ändå blev det på den amerikanska västkusten som skivan spelades in, mest som ett flyktförsök från vardagens åtaganden. Något partyliv bland LA-svenskar hann hon däremot inte med.

– Jag vaknade varje morgon, det var sol, blå himmel och på träden växte citroner och grapefrukter. Sedan åkte jag bil till studion på morgonen, kom hem, var trött och gick och lade mig. Det var inte så glamouröst, säger hon.

Att det inte blev någon americanakänsla den här gången, eller någon annan typ av utmanande genre för den delen, tror hon beror på ett inre melodispråk som man föds med.

– Man kan inte fly från det man kommer ifrån och varför ska man göra det? Jag tror verkligen att man har ett individuellt melodispråk. Mina melodier är mina, precis som alla har ett eget melodispråk, säger hon.

Nu väntar höstturné i bland annat Göteborg, Borås, Stockholm, Huskvarna, och Malmö. För den som inte kan besöka spelningarna lugnar Ternheim med att det förmodligen blir fler i sommar.

– Jag vill att man ska glömma tid och rum den timmen, att man bara får vila i det. Det kommer att bli jättevackert, säger hon. (TT)

Fakta

Anna Ternheim

Anna Ternheim föddes 1978 och debuterade 2004 med albumet "Somebody outside". Två år senare släpptes "Separation road", följt av "Leaving on a mayday" 2008. Fler album hon har släppt är "The night visitor" (2011), "For the young" (2016) och "All the way to Rio" (2017).

Nu är hon aktuell med ”A space for lost time”, som har spelats in i Los Angeles och Stockholm. Hon är bosatt i Stockholm och New York.

Turnéplan: 25/10 Göteborg, 26/10 Borås, 27/10 Oslo, 28/10 Stockholm, 29/11 Huskvarna, 30/11 Malmö, 1/12 Köpenhamn.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.