VM avgörs i Degeberga i helgen

Nöje Artikeln publicerades

En VM-titel står på spel när det återigen vankas spelmansstämma i Degeberga hembygdspark. Elna Carr, riksspelman och regerande världsmästare i träskofiol hoppas kunna försvara sin titel på folkmusikstämman som drar igång i dag.

Måhända att det sker lite i skymundan av fotbolls-dito i Brasilien. Fast knappast inte i Degeberga där den andra upplagan av världsmästerskapet i träskofiol äger rum på söndag.

– Jag hoppas hinna ta mig till Degeberga då. Jag har nio konserter med Danmarks Radios symfoni- orkester de här dagarna, men om jag hinner så ska jag verkligen ge det en chans, säger Elna Carr.

Hennes namn är bekant för Kristianstadspubliken, Elna har framträtt som gästsolist hos Christianstads Symfoniker bland annat.

Hur svårt är det att spela träskofiol?

– Det är ju en utmaning i det att man är ganska begränsad – man håller fiolen på ett annat sätt, man kan liksom inte spela upp i läge. Och klangen är helt annorlunda.

Vad är behållningen?

– Det är ju en ”fattigmansfiol”, och finns i olika varianter i princip över hela världen. Det är roligt att hålla liv i en tradition.

Du säger att klangen är lite annorlunda?

– Det låter ju lite underligt. Det kan låta vackert – om man har tur. Men mest låter det ganska gällt.

Man spelar ”hellre än bra” alltså?

– Precis så!

Hur stor är konkurrensen i den här grenen?

– Jag vet att pappa är sugen på att ta hem det i år. Men eftersom det var första gången i fjol så lär det vara fler som ställer upp i år, så jo, konkurrensen lär hårdna.

Degeberga stämman är lite av din bakgård . Vad betyder den för dig?

– Jag är i princip uppvuxen på stämman! Mina föräldrar gifte sig där 1988 och jag har varit på stämman varje år sedan dess. Det är härlig musik och alltid trevligt.

– Och i en symfoniorkester är allt ganska bestämt. Då är det kul att folkmusik är så jordnära, svängigt och lustfyllt. Allt är välkommet och man får göra som man vill. Det är lite av en befrielse.