Annons
Ystad

20-åring dömd för upprepad misshandel av gravid flickvän

Den 20-åriga mannen döms för sex fall av misshandel. Han har bland annat slagit sin gravida flickvän i magen.
Ystad • Publicerad 4 februari 2019
Barnet föddes senare under 2018.
Barnet föddes senare under 2018.Foto: Åserud, Lise

Ystad tingsrätt dömer mannen till en månads fängelse och till skyddstillsyn med villkoret att han ska genomgå ett program för relationsvåld.

Misshandelsfallen som mannen döms för är enligt tingsrätten ett fall av ringa misshandel och fem fall av misshandel av normalgraden. Det handlar om slag med knuten näve mot huvud och mage vid flera olika tillfällen, han har skallat kvinnan, han har bitit henne i armen och rivit henne på överkroppen och på halsen. Han har också hållit för kvinnans mun och näsa så att andnöd uppstod. Vid samtliga tillfällen mellan juli och september 2018 var kvinnan gravid.

Annons

Både mannen och kvinnan har olika former av diagnoser och berättigade till stödinsatser enligt LSS. Både gärningsmannen och målsäganden har vid rättegången haft svårt att minnas händelserna Åklagaren har hänvisat till polisförhören och stödbevisning i form av händelserapporter och vittnesuppgifter vilket gör att tingsrätten anser att åtalet är styrkt.

Gärningsmannen är inte straffad sedan tidigare, men eftersom brottet bedöms som allvarligt går det enligt tingsrätten inte att utesluta ett fängelsestraff. Fängelsestraffet kombineras med skyddstillsyn med föreskrift om deltagande i program.

Straffvärdet är enligt tingsrätten egentligen sex månader vilket gör att man inte anser att enbart skyddstillsyn är tillräckligt.

Mannen ska också betala ett skadestånd på 46 500 kronor till kvinnan.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons