Annons

Ai Weiwei gör konst av Hongkong-demonstrationer

Kultur • Publicerad 19 augusti 2019
Ai Weiwei gör konst av demonstrationerna i Hongkong. Arkivbild.
Ai Weiwei gör konst av demonstrationerna i Hongkong. Arkivbild.Foto: Federico Gambarini/AP/TT

Den politiskt kontroversielle konstnären Ai Weiwei har inlett två konstprojekt baserade på demonstrationerna i Hongkong, enligt .

I det ena projektet kommer han att regissera en samtida tolkning av Giacomo Puccinis klassiska verk "Turandot", i vilken demonstrationerna i Hongkong kommer att vävas in. Föreställningen kommer att sättas upp på operahuset i Rom nästa år.

Annons

– Demonstrationerna kommer definitivt speglas i operan. Det kommer bli en opera sprungen ur vår samtid där dess pågående kulturella och politiska kamper representeras genom Puccinis berättelse, säger Ai Weiwei till The art newspaper, uppger SVT.

I det andra projektet planerar Ai Weiwei att göra en dokumentärfilm om protesterna i Hongkong, som hans medarbetare har följt sedan i juni då protesterna eskalerade. Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Exilkinesen Ai Weiwei har under många år belyst flyktingfrågan i sin konst. Han är också känd för sin kamp för yttrandefrihet och sin kritik mot korruptionen i Kina. Sedan 2015 bor han i Berlin, efter att några år tidigare ha suttit fängslad i hemlandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons