Annons
Nyheter

Coop köper alla svenska Nettobutiker

Coop köper danska Nettos samtliga 163 butiker i Sverige. Huvuddelen ska behållas och skyltas om. Fyra butiker i nordöstra Skåne berörs av förvärvet.
Handel • Publicerad 10 maj 2019
Netto Österäng.
Netto Österäng.Foto: Cecilia Isberg

– Hela syftet med affären är att vi har låga marknadsandelar i södra Sverige. Det nätverk Netto har passar bra in för vår del och för att öka vår marknadsandel, säger Christian Wijkström, Coop Butiker och Stormarknaders vd.

I och med förvärvet lämnar Netto den svenska marknaden.

Annons

Coop stärker med köpet sin ställning som tvåa på livsmedelsmarknaden. Överlägsen etta är Ica som har runt hälften av livsmedelsmarknaden. Coop ligger på runt 18 procent. Netto har haft blygsamma två procent.

I och med köpet försvinner en spelare på den svenska marknaden. Förvärvet har därför anmälts till Konkurrensverket. Christian Wijkströms bild är däremot att det snarare kommer att stärka konkurrensen när Coop stärker sina aktier gentemot huvudkonkurrenten Ica.

– Om Konkurrensverket tycker det här är bra vill vi att gult blir grönt så fort som möjligt, säger Christian Wijkström som tror att Coop kan dra nytta av Nettos priskunskap.

Planen från Coop är att behålla merparten av butikerna. Netto i Sveriga har drygt 2 000 anställda och de ska kunna känna sig hyfsat säkra på sina jobb.

I Kristianstad finns det Netto-butiker på Gamlegården och på Österäng. Bromölla och Hässleholm har varsin butik. Hur de påverkas är ännu inte klart.

– På det stora hela kompletterar Nettos butiksnät Coops mycket bra och kommer att täcka in flera vita fläckar på vår karta idag. Men eftersom affären nu granskas av Konkurrensverket kan vi inte uttala oss om enskilda butiker eller orter, säger Tobias Rydergren, presschef Coop.

Hur mycket köpet kostar vill parterna inte avslöja.

Doris Gustafsson, ordförande i styrelsen för Coop Kristianstad Blekinge (CKB) konsumentkooperativa förening, tycker det är för tidigt att uttala sig om vad förvärvet betyder lokalt.

– Men det är klart att det är mycket positivt. Jag tror det kommer bli jättebra, säger hon.

CKB gjorde på fredagen också klart med en ny tillfällig vd. Den tidigare fick sluta med omedelbar verkan eftersom styrelsen inte tyckte att han drev föreningen i rätt riktning. Det blir Martin Runquist som tillträder den 13:e maj.

Annons

– Det känns bra att få en tillförordnad vd på plats som kan ha hand om allt det dagliga. Sedan kommer vi att göra en normal sökning efter sommaren, säger Doris Gustafsson.

Coop har dessutom planer på att bygga en ny butik på Härlöv. Planen är att butiken ska kunna öppna under 2020.

Så här kunde det se ut när Netto öppnade en butik 2004 i Halmstad. Arkivbild.
Så här kunde det se ut när Netto öppnade en butik 2004 i Halmstad. Arkivbild.Foto: Stefan Lindblom / TT
Pär TrulssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons