Annons

DUP – nordirländarna som vägrar ge vika

De har bara tio ledamöter i det brittiska underhuset, men kan ändå fälla hela avtalet om brexit.
Här är DUP – de hårdföra unionisterna i Nordirland.
Brexit • Publicerad 17 oktober 2019
Arlene Foster är partiledare för unionistpartiet DUP i Nordirland. Arkivfoto.
Arlene Foster är partiledare för unionistpartiet DUP i Nordirland. Arkivfoto.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Demokratiska unionistpartiet skapades 1971 av pastor Ian Paisley, som då redan länge varit en stark kraft både politiskt och kyrkligt för protestanter och unionsanhängare i Nordirland.

Paisleys parti var inledningsvis klart mindre än landsdelens traditionella unionistparti, UUP, men i gengäld betydligt mer kontroversiellt. Paisleys dånande tirader mot republikaner och katoliker gjorde honom till en av 70- och 80-talens mest framträdande politiker, både i Storbritannien och i resten av Europa.

Annons

EU fördömde han som en "katolsk konspiration" och 1988 ställde han till stort rabalder när dåvarande påven Johannes Paulus II kom på besök i EU-parlamentet.

– Jag förnekar er och alla era kulter och läror! ryade Paisley.

Störst 2003

Pastorn var partiledare i DUP i 37 år och motsatte sig starkt det så kallade Långfredagsavtalet 1998, som till sist banade väg för fred i Nordirland. Att avtalet ändå gick igenom kom dock att göra partiet ännu starkare – och sedan 2003 har man varit den dominerande unioniströsten i Nordirland.

Nationellt har partiet samtidigt fått en unik ställning sedan parlamentsvalet 2017, då man i praktiken blev vågmästare med sina tio mandat, sedan Konservativa partiet misslyckats med att få egen majoritet i underhuset.

DUP har ställt hårda krav i brexitprocessen och har även stöd från flera av de mest brexitvänliga ledamöterna i Konservativa partiet.

Bombad buss

Nuvarande partiledaren Arlene Foster har präglats starkt av orosåren.

Hennes pappa var polis och sköts i huvudet av terrorrörelsen IRA, men lyckas ändå överleva. Själv satt hon som 16-åring i en skolbuss som bombades av IRA, men klarade sig utan skador.

– Det är en del av vem jag är. Det präglade mina tonår. Det har präglat mina politiska beslut, sade hon i en intervju med tidningen Belfast Telegraph 2015.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons