Annons

El Salvadors expresident dömd för nya brott

El Salvador • Publicerad 20 september 2019
Antonio Saca, i mitten, tillsammans med Dominikanska republikens och Mexikos dåvarande presidenter Leonel Fernández och Felipe Calderón vid ett toppmöte i Colombia 2008. Arkivbild
Antonio Saca, i mitten, tillsammans med Dominikanska republikens och Mexikos dåvarande presidenter Leonel Fernández och Felipe Calderón vid ett toppmöte i Colombia 2008. ArkivbildFoto: Fernando Vergara/AP/TT

El Salvadors tidigare president Elias Antonio Saca, som redan avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för korruption, har dömts till ytterligare två år för mutbrott.

Saca ska ha betalat motsvarande nära 100 000 kronor till en anställd i rättsväsendet. Pengarna har Saca betalat för att få information om ett tidigare åtal mot sig. Enligt en talesperson för domstolen har expresidenten erkänt brottet. Domaren ska nu avgöra om Sacas straff ska förlängas med två år eller om den nya domen ska bakas in i den tidigare.

Vid korruptionsrättegången i fjol erkände Saca förskingring och penningtvätt av summor motsvarande flera miljarder svenska kronor. Hans advokater har sagt att han erkände enbart i hopp om att det skulle leda till mildare straff.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons