En berättelse att dela med sig av

Sommarpratarna Artikeln publicerades
Linda Boström Knausgård har fört en lång kamp för att återvända till livet.
Foto:Izabelle Nordfjell/TT
Linda Boström Knausgård har fört en lång kamp för att återvända till livet.

Linda Boström Knausgård finner frihet i skrivandet. I sitt sommarprogram berättar hon om den svåra vägen dit.

Linda Boström Knausgård har en berättelse värd att dela med sig av. En röd tråd löper genom hela programmet. Men det är många ord. Mycket att ta in och inte några munterheter direkt. Det är välformulerat. Litterärt. Musiken kommer i andra hand. Sveriges Radio har inte ens lagt ut en låtlista till programmet, som innehåller några enstaka hela låtar plus kortkorta klassiska snuttar i ett försök att binda ihop historien.

Hon berättar om sin uppväxt, om hela släkten där mormor gjorde stort intryck. Mormors blåbärsgröt och hembakade kakor, men också löjrom och blodmat.

Så småningom bestämmer hon sig för att bli författare, men det blev inte riktigt så till en början. Istället kom frågorna om vem hon var, om tankar på döden och föreställningar om att hon tog livet av hela sin familj.

När hennes pappa hamnar på Beckomberga drar familjen en lättnadens suck och efter många, långa år av ljus, mörker, lättnad och krav får Linda Boström Knausgård samma diagnos som sin far. Hon är bipolär.

Numera tränar hon på att se verkligheten som den är och när Depeche Modes Personal Jesus avslutar hennes "Sommar" känner jag lättnad. Det har varit 90 minuter tung lyssning.

Fakta

Linda Boström Knausgård

Ålder: 44 år.

Bor: I Ystad.

Gör: Författare och poet.

Första mening: "Jag heter Linda Boström Knausgård och jag är författare."

Fakta: Hennes kritikerhyllade roman "Välkommen till Amerika" nominerades förra året till Augustpriset.

Visa mer...