Nyheter

Experter: Svenskt stål kan ges undantag

Ekonomi Artikeln publicerades

Donald Trump svävar inte på målet när det gäller de planerade ståltullarna. De kommer att genomföras, försäkrar den amerikanske presidenten.

Men experterna tror att chanserna är goda för att svenskt specialstål ges ett undantag.

När Trumps företrädare George W Bush 2002 införde liknande ståltullar gjordes undantag för vissa specialstålprodukter som nästan bara tillverkas i Sverige.

– Det skulle vara lite fånigt att lägga tullar på något som knappt produceras i USA, så där tror jag att det finns förutsättningar för ett svenskt undantag, säger Andreas Johnson, USA-analytiker på storbanken SEB.

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på branschorganisationen Jernkontoret, håller med:

– Ja – av det enkla skälet att om USA:s industri och importörer säger att de behöver det här stålet, då tror jag att det släpps in.

Ternell konstaterar också att specialstålet utgör en betydande andel av det stål som Sverige exporterar till USA, sammantaget värt cirka fyra miljarder kronor.

Något generellt undantag för Sverige som land är dock inte sannolikt, enligt Mathias Ternell.

Att Trump helt skulle backa från planerna på stål- och aluminiumtullar är inte troligt, menar Andreas Johnson. Men om han ändrade sig, så skulle det inte bero på Stefan Löfvens eller EU:s åsikter i frågan:

– Det handlar mer om att det finns ganska omfattande kritik på hemmaplan, både från politiskt håll och från de amerikanska företag som skulle missgynnas av de här tullarna. En annan sak som skulle kunna bidra till att han ändrar sig är om tullarna får negativa effekter på börsutvecklingen. Han har ju kopplat den goda börsutvecklingen under ganska lång tid till sådant som den egna administrationen har gjort.