Annons
Nyheter

En anhållen efter explosion i Uppsala

En explosion har skett i närheten av polishuset i Uppsala och nationella bombskyddet har kallats in. En person har anhållits. ”Vi vet inte i nuläget vad det är som har detonerat, om det har varit avsiktligt”, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.
Brott • Publicerad 28 november 2017
Polishuset i Uppsala. ( Arkivbild)
Polishuset i Uppsala. ( Arkivbild)Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Vid 23-tiden på måndagskvällen hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset i Uppsala. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset.

Bilarna stod parkerade invid en banvall utanför ett parkeringsgarage. Mellan polishuset och platsen går en järnväg.

Annons

– I nuläget arbetar vi utifrån brottsrubriceringarna allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord, säger Lisa Sannervik, presskontakt på polisen i region Mitt.

En 20-årig man är anhållen misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen utesluter inte att händelsen var riktad mot polishuset.

– Det är med anledning av den senaste tidens händelser. I förra veckan hade vi en insats i stadsdelen Gottsunda/Valsätra där vi efteråt hade en situation som vi tror är en vedergällning mot polisens arbete i området, säger Lisa Sannervik.

Med anledning av explosionen har polisen gått upp i så kallat stabsläge.

– Det innebär att vi har en särskild organisation för utrednings- och säkerhetsåtgärder gällande det här brottet. Det beror dels på omfattningen, dels på att vi behöver låna in personal från andra enheter och regioner, säger Lisa Sannervik.

Bomskyddsgruppen har varit på platsen under natten.

– Vi vet inte i nuläget vad det är som har detonerat, om det har varit avsiktligt, säger Lisa Sannervik.

Inget av de fordon som påträffades med skador efter smällen är polisfordon. Inga personer skadades vid händelsen.

– Däremot har det funnits risk för att andra personer skulle bli skadade. Dels är det här mitt i ett bostadsområde. Det är också väldigt nära till polishuset och det har befunnit sig personer väldigt nära, säger Lisa Sannervik.

Lisa Abrahamsson/TT
Helena Wande/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons