Annons

Handbollsstjärna tog kokain – stängs av länge

Han säger att han tog kokain för att kontrollera sin adhd, utan att veta att han led av det.
Nu stängs den landslagsmeriterade handbollsspelaren av i 15 månader, skriver Aftonbladet.
Handboll • Publicerad 23 september 2019
Den landslagsmeriterade handbollsspelaren stängs av i 15 månader. Arkivbild.
Den landslagsmeriterade handbollsspelaren stängs av i 15 månader. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Spelaren hade nyligen blivit klar för en ny klubb utomlands när nyheten kom i maj. Då hade ett dopningsprov i mars visat spår av kokain i blodet.

Straffet för användning av kokain är normalt fyra års avstängning, men Svenska handbollförbundets dopningsnämnd väljer att stänga av honom i 15 månader. Eftersom spelaren har varit avstängd från all handboll i väntan på dom, gäller avstängningen till och med den 15 juli 2020.

Saknade diagnos

Annons

Den landslagsmeriterade spelaren erkänner i en intervju med Aftonbladet att han fram till dopningsprovet tog kokain regelbundet under flera månader, att han brukade smyga ut i garaget på kvällarna.

Han gjorde det för att kontrollera sin adhd, utan att i det läget ha fått diagnosen (det har han nu).

– Jag självmedicinerade helt enkelt. Utan att veta mot vad egentligen, säger spelaren till Aftonbladet.

Han beskriver det opåkallade dopningstestet som något positivt, och vill be om ursäkt till den utländska klubb som hade skrivit kontrakt med honom.

Hoppas hjälpa andra

– I samma stund som jag klev in i det där rummet kände jag en otrolig lättnad, en befrielse. Jag bestämde mig där och då för att berätta allting för min hustru, oavsett om testet var positivt eller inte, säger han.

– När jag har kommit lite längre i min resa hoppas jag kunna hjälpa andra som är i den situation som jag har varit i, som kan ha en odiagnostiserad adhd och behöver hjälp. Nu har jag ett fungerande liv, en grundtrygghet och börjar sakta hoppas på att få spela handboll igen.

Spelaren har möjlighet att överklaga domen fram till och med den 7 oktober, och avser att göra det, enligt Svenska handbollförbundet.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons