Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen utreder ny misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö.
Publicerad 5 februari 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En misstänkt gruppvåldtäkt ska ha skett natten till i lördags i Malmö, skriver Aftonbladet.

Annons

Enligt uppgift till tidningen kom det in en anmälan under söndagskvällen. Flera yngre män ska ha drogat en kvinna och sedan våldtagit henne.

Polisen vill inte lämna ut några detaljer om fallet.

– Vi har varit på plats på en adress och det har upprättats en anmälan om en våldtäkt, säger Marie Keismar, befäl vid polisens ledningscentral i region Syd, till Aftonbladet.

Malmöpolisen utreder sedan tidigare flera fall av misstänkta gruppvåldtäkter som skedde under slutet av förra året. (TT)

Sverige

En person har skadats i en brand i ett flerfamiljshus i Södertälje, enligt polisen.

– Man har fört en person till sjukhus, säger Jenny Ryberg, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

Räddningstjänst har avslutat arbetet i huset, som ligger i området Geneta. Larmet kom in vid klockan 03.30. Branden var begränsad till en lägenhet i sexvåningshuset, enligt Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Själva lägenheten är ordentligt förstörd, och det var viss rökspridning till trapphuset, säger han. (TT)

En större byggnad på Älgö i Nacka utanför Stockholm har eldhärjats. Larmet om branden kom vid 02-tiden, och vid 05-tiden var den under kontroll, rapporterar P4 Stockholm.

Annons

Bedömningen är att branden har startat på utsidan av byggnaden, som är tom och under uppbyggnad.

– Det är ett större barackboende på omkring 200 kvadrat som är tänkt att bli ett flyktingboende, HVB-hem för flyktingar, eller liknande, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Hela byggnaden är rökskadad, och en tredjedel är brandskadad. (TT)

Världen

Fem civila behandlas för andningsproblem efter att den syriska regimen angripit rebeller i staden Saraqeb, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Uppgifterna kommer från invånare och källor inom vården, som uppger att "giftig gas" använts i attacken.

Tio civila rapporteras ha dödats i provinsen Idlib.

USA anklagade tidigare i veckan Syriens regim för att nyligen ha använt gas mot oppositionella styrkor nära landets huvudstad Damaskus. USA:s försvarsminister Jim Mattis poängterade dock att det inte fanns några bevis för anklagelserna.

Syriens utrikesdepartement avfärdar uppgifterna som lögner. (TT)

13 ryska idrottare som nyligen friades från dopningsbrott av Idrottens skiljedomstol, Cas, stoppas från OS i Pyeongchang. Därmed består den ryska OS-truppen av 169 aktiva.

Annons

Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt. I gruppen som nekas finns också två ledare, båda tidigare aktiva som var med i OS i Sotji 2014.

Panelen "rekommenderar enhälligt IOK att inte bjuda in de här 15 personerna till vinter-OS i Pyeongchang 2018", skriver Internationella olympiska kommittén, IOK, i ett pressmeddelande. (TT)

Ytterligare två personer, två män i 80-årsåldern, har avlidit av de skador som de fick i den svåra sjukhusbranden i Miryang i Sydkorea i slutet av januari.

Med de senaste dödsfallen är dödssiffran efter branden 43 personer, vilket gör det till den dödligaste branden i Sydkorea på 15 år.

Totalt skadades 149 personer. En av dem har fortfarande kritiska skador. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons