Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man anhållen för grovt rattfylleri utanför Tomelilla. Misstänkt drograttfylleri i Degeberga.

Skåne

En man som stoppades av polis vid Ramsåsa utanför Tomelilla på söndagskvällen har anhållits misstänkt för grovt rattfylleri.

Det var vid klockan 17.46 som bilföraren, som är i 30-årsåldern, stoppades. Hans blåsprov visade 0,79 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket innebär grovt rattfylleri.

Anledningen till att mannen anhölls för brottet är att han inte har någon fast adress i Sverige.

Strax efter midnatt mot måndagen stoppade polis en bil i Degeberga.

Den 45-årige man som körde bilen omhändertogs för provtagning. Han misstänks för drograttfylleri samt narkotikabrott, eget bruk.

Även i Malmö och Helsingborg har män omhändertagits misstänkta för drograttfylleri under natten.

Och strax före midnatt kom larm om en bilbrand i Lund.

Sverige

En man hittades skadad i Johanneberg i Göteborg under natten till måndagen. En man har gripits misstänkt för grov misshandel.

Polisen började arbeta med fallet klockan 00.44.

– Han är misshandlad och har skador på flera ställen på kroppen. Någon form av okänt tillhygge har använts, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Den skadade mannen fördes till sjukhus. Skadorna är oklara till en början.

– I anslutning till där mannen fanns kunde en man gripas, säger Börjesson.

Brottsrubriceringen är grov misshandel. Båda männen är i 20-årsåldern.

Det brinner rejält i en villa i Borlänge, rapporterar flera medier. Släckningsarbetet väntas fortsätta under en del av förmiddagen.

Det går inte att utesluta att någon befunnit sig i byggnaden men Räddningstjänsten tror att huset var tomt huset när branden bröt ut.

– Det fanns ingen bil på tomten när vi kom dit, så man tror att ingen var hemma, säger Per Stridde, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala Mitt, till Dala-Demokraten.

Det är oklart var i huset branden började och varför. En teknisk undersökning ska göras när branden är släckt och platsen har svalnat. Larmet kom vid klockan 04.30. (TT)

Världen

Det blev ingen gyllene statyett för Ruben Östlunds "The square" på Oscarsgalan. I stället belönades den chilenska filmen "En fantastisk kvinna".

Svensk-nederländske fotografen Hoyte Van Hoytema blev utan pris.

– Vi har det bra ändå, säger Ruben Östlund till SVT:s Kulturnyheterna , och fortsätter:

– Det var så svårt att förutse vinnare, så jag hann inte bygga upp några riktiga förväntningar. Jag kände att "En fantastisk kvinna" var svårslagen baserat på ryktena. Men det var väldigt fint att höra jublet när de visade "The square" där inne, då kände vi oss som vinnare. Sen gick det väldigt fort och sen kände vi oss inte som vinnare. (TT)

Läget är oklart efter söndagens val i Italien. När de första rösterna räknats har Silvio Berlusconis koalition störst stöd, men inget av blocken har fått tillräckligt med röster för att bilda regering.

– Det kommer i så fall att bli en center-högerregering, säger Anders Bergman, expert på italiensk politik.

Inget av blocken i Italien verkar få egen majoritet, enligt den tidiga rösträkningen, utan måste splittras om en regering ska bildas. (TT)

Dödssiffran har stigit till 67 efter den stora jordbävningen i Papua Nya Guinea den 26 februari, enligt Röda Korset. Regeringen har inte släppt någon officiell dödssiffra.

Jordbävningen med magnituden 7,5 har följts av flera efterskalv, bland annat två med magnituden 6,0 tidigt på måndagen. Tusentals människor är hemlösa och utan mat och rent vatten.

Räddningsarbetet är svårt då vägar blockerats och det är strömavbrott i flera områden. (TT)